Čoviću prijeti kaznena prijava zbog kupnje Plivinih dionica?

NAKON što je Pliva nedavno objavila da je predsjednik uprave Plive Željko Čović po unaprijed utvrđenoj zajamčenoj cijeni od 358,16 kuna po dionici, kupio 12.000 redovnih dionica kompanije, nije trebalo dugo da se pojave sumnje kako je Čović prekršio zakon kada je aktivirao opcije iz 2001. godine te kupio spomenute dionice.

Od 12.000 dionica kupljenih 21.srpnja, a koje čine 0,0645 posto u ukupnom temeljnom kapitalu Plive, Čović je u samo jednom danu mogao zaraditi 5 milijuna kuna.

Iako se sve činilo legalnim, postoji ograničenje koje propisuje Zakon o preuzimanju dioničkih društava, a u čijem 11. članku stoji da "nakon što stjecatelj obavijesti izdavatelja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje, uprava izdavatelja do okončanja ponude za preuzimanje ne smije  bez odobrenja glavne skupštine, odlučiti da društvo stekne ili otuđi vlastite dionice".

Kako se sumnja, Željko Čović je navodno prekršio Zakon o preuzimanju dioničkih društava budući je proces preuzimanja Plive u tijeku. Podsjećamo, početkom kolovoza trebala bi započeti završna faza borbe za Plivu, a najveći su konkurenti američka kompanija Barr Pharmaceuticals te islandski Actavis. Tvrtka Barr već je podnijela ponudu za kupnju 100% dionica Plive d.d.

Dok neki mediji navode kako se u Hanfi spremaju protiv Čovića podići prekršajnu prijavu, Index od uprave Hanfe doznaje kako agencija provjerava je li došlo do otpuštanja dionica iz trezora društva Plive d.d. Zagreb,  nakon 27. 06. 2006., odnosno nakon objave namjere za preuzimanje tvrtke Barr Laboratories B.V.Nizozemska.

"Ako se utvrdi da se postupalo protivno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, Hrvatska agencija će postupiti u sklopu svojih zakonskih ovlaštenja." - doznajemo iz Hanfe.

B.S.

Pročitajte više