Crikvenički sudac Vilušić razriješen dužnosti

Državno sudbeno vijeće danas je razriješilo dužnosti suca Općinskog suda u Crikvenici Božu Vilušića (68) zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Stegovni postupak protiv Vilušića pokrenut je zbog kršenja odredbi o pravnom postupku u parnicama vođenima radi utvrđivanja prava vlasništva nad zemljištem.

Pod tim se podrazumjeva de je Vilušić strankama postavljao privremene zastupnike na sudu, iako to smije raditi samo u iznimno situacijama, a za to je inače zadužen Centar za socijalnu skrb, rekao je predsjednik DSV-a Ivan Mikšić.

Vilušić, protiv kojeg se pred riječkim Županijskim sudom vodi i kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti, danas je pred članovima DSV-a rekao da se ne osjeća odgovornim za stegovna djela koja mu se stavljaju na teret.

Ustvrdio je da ni jednoj stranici u postupku oko utvrđivanja prava vlasništva nije učinio štetu. Iako je priznao da se nije pridržavao procedure tvrdi da je sve radio u dobroj namjeri.

"Svi su se suglasili s mojim presudama jer nikom nisam oduzeo ono što nije imao", kazao je Vilušić, dodavši da su u njegovom radu zabilježene samo dvije pritužbe koje je na kraju prihvatio.

Vilušićev odvjetnik Tomislav Sabljar je kao primjer naveo jedno mjesto pored Crikvenice u kojem je 20-ak prezimena uknjiženo na većinu parcela, ali se zna stvarni vlasnik svake čestice, dok suvlasnici na njih ne polažu nikakva prava.

DSV je donijelo odluku o Vilušićevom razrješenju nakon što mu je odbilo prijedlog da se odgodi stegovni postupak do okončanja kaznenog postupka i zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Vilušić je do rujna prošle godine proveo desetak mjeseci u pritvoru nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno zbog sumnji da je pogodovao nekim strankama koje su tako nezakonito došle do nekretnina.

(Hina) xmvr yaz

Pročitajte više