Crkvenac: PDV i turističke agencije

TURISTIČKE agencije u slučajevima posredovanja u iznajmljivanju soba i apartmana u privatnom sektoru, i to iznajmljivača koji nisu u sustavu PDVa, obračunavat će PDV samo na svoju proviziju, izvijestio je danas ministar financija Mato Crkvenac nakon sjednice Vlade. 

Agencije će za iznajmljivače koji su u sustavu PDV-a taj porez obračunavati na cijelu fakturu kao i do sada.

Od 1998. do sada turističke agencije obračunavale su i plaćale PDV na svoju proviziju i na cijenu iznajmljene sobe ili apartmana. Problema nije bilo kod iznajmljivača koji su u sustavu PDV-a, ali je problema bilo s onima izvan tog sustava i ti su iznajmljivači bježali od agencija, podsjetio je Crkvenac.

Želeći dati prilog turističkoj sezoni i omogućiti agencijama prodaju ´puno za prazno´ Ministarstvo je donijelo odluku da turističke agencije, kada nastupaju kao posrednici za iznajmljivače soba i apartmana izvan sustava PDV-a, obračunavaju i plaćaju PDV samo na svoju proviziju.

Crkvenac je podsjetio da su izmjenama Zakona o porezu na dohodak u sustav toga poreza uključeni iznajmljivači soba i apartmana koji nisu u sustavu PDV-a. Ti iznajmljivači porezni su obveznici poreza na dohodak, a porez na iznajmljivanje soba i apartmana iznosi 7,5 posto.

Pročitajte više