Crna Gora protjerala ruskog diplomata

MINISTARSTVO vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas neimenovanog diplomata veleposlanstva Ruske Federacije, akreditiranog u Podgorici, personom non grata i naredilo njegov izgon iz Crne Gore. 

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore navodi se da je službena nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata za napuštanje crnogorskog teritorija, uručena danas veleposlaniku Ruske Federacije u Podgorici.  

"Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih sigurnosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomata koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", piše u priopćenju crnogorskog MVP-a. 

Kako je Hini priopćeno iz crnogorskog MVP-a, ime i funkcija diplomata neće biti objavljeni, što je u skladu s diplomatskom praksom.  

"Čuvamo nacionalne interese Crne Gore"

Crnogorski mediji ranije su objavili da je potpredsjednik crnogorskog parlamenta i član prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Strahinja Bulajić imao dva susreta s ruskim obavještajcima Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovom, a jedan se susret dogodio prije dva tjedna u jednom kafiću u Danilovgradu, gradiću nedaleko od Podgorice.  

Komentirajući taj susret, potpredsjednik crnogorske vlade i koordinator službi sigurnosti Dritan Abazović rekao je ranije za crnogorske medije da "sigurnosni sektor prati uplive stranog faktora čuvajući nacionalne interese Crne Gore".

Šalju pomoć Ukrajini 

Crnogorski MVP objavio je u srijedu da se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Europska unija usvojila protiv Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu.

Istodobno, glavni stožer Vojske Crne Gore najavio je da će Ukrajini donirati određene količine zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih prsluka i balističkih kaciga, dok je Ministarstvo financija odredilo 50 tisuća eura pomoći vladi u Kijevu.

Crveni križ Crne Gore otvorio je posebnu telefonsku liniju preko koje građani mogu donirati novac za pomoć stanovnicima Ukrajine. 

Pročitajte više