Crna nedjelja na hrvatskim cestama: U četiri teške prometne nesreće poginulo pet osoba

Foto: FAH, Dalibor Urukalović/Pixsell

JEDNA osoba poginula je u teškoj prometnoj nesreći koja se u nedjelju nešto prije 19 sati dogodila u Gornjim Vrhovinama na cesti Otočac-Korenica.

Prema prvim informacijama gospićke policije osobno vozilo gospićkih registarskih oznaka skliznulo je s kolnika i udarilo u zgradu, pri čemu je poginula jedna osoba.

Policijski očevid koji je u tijeku treba utvrditi uzroke nesreće.   

Četiri nesreće, petero mrtvih

Četvrta je ovo teška nesreća koja se danas dogodila na hrvatskim prometnicama.

Podsjetimo, prva nesreća dogodila se jutros oko 6 sati na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, a poginula su trojica muškaraca.

Kako je priopćeno iz kutinske Postaje prometne policije, nesreću je prouzročio 44-godišnji vozač osobnog automobila njemačke registracije, koji je autocestom vozio u suprotnom smjeru, odnosno prema Zagrebu.

Njegovo je vozilo frontalno udarilo u osobni automobil zagrebačke registracije u kojem su se nalazili muškarci u dobi od 35 i 31 godine. Od siline udarca svi su poginuli na mjestu nesreće. U vrijeme očevida, od 7,19 sati južni trak autoceste bio je zatvoren za sav promet od čvora Kutina do čvora Novska.

Poginuo pravoslavni svećenik

Oko 12.30 sati dogodila se nova nesreća, ovaj put na vukovarskoj obilaznici. U nesreći su sudjelovala dva automobila. Jedan muškarac u dobi od 42 godine je poginuo, a dvije su osobe ozlijeđene.

Prema neslužbenim informacijama u nesreći je poginuo pravoslavni svećenik Jovan Radivojević.

U 17.52 sati na istarskom ipsilonu između čvora Cerovlje i čvora Ivori dogodio se sudar tri vozila. Ozlijeđeno je pet osoba, od kojih neke teško.

Navedena dionica zatvorena je za promet od 18.10 sati, izvijestila je istarska policija.

Hrvatske prometnice među najnesigurnijima na svijetu

Prometni stručnjak Željko Marušić upozorio je na brojne nedostatke sigurnosti na hrvatskim cestama.

"U Hrvatskoj se može juriti autocestama uz najveće tolerancije brzinskog prekoračenja (izuzmemo li dionice njemačkog Autobahna bez brzinskog ograničenja), najniže kazne i najmanju izvjesnost kažnjavanja u Europskoj uniji. Po tim smo negativnim kriterijima sigurnosti autocesta među najgorim zemljama u svijetu. Posljedica je to neshvatljive i štetne kombinacije manjkavog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, apsurdno niskih kazni za brzinska prekoračenja i višestruko manjkavog nadzora, na što kontinuirano upozoravam godinama.

Ova bi tragična nesreća trebala biti dodatni motiv za nužna unapređenja sigurnosti na autocestama. Naime, manjkavosti prometnog sustava, o kojima nitko ne vodi računa, zbog kojih su naše autoceste, stopom smrtnosti od 10 poginulih na milijardu ukupno prijeđenih kilometara, više od dvostruko pogibeljnije od EU prosjeka, čine ovakve nesreće izvjesnim, uz minimalne izglede izbjegavanja", komentirao je tragičnu nesreću kod Kutine.


 

Pročitajte više