Crnić: Ne treba partijsku organizaciju Crvenog križa koja je 1948. tražila Hebrangovu likvidaciju poistovjetiti s Crvenim križem

NE TREBA partijsku organizaciju zagrebačkoga Gradskog odbora Crvenoga križa, koja je 1948. tražila likvidaciju Andrije Hebranga, poistovjetiti s Crvenim križem i sa stotinama volontera koji su obavili mnoge humanitarne poslove, izjavio je predsjednik Hrvatskoga Crvenoga križa Jadranko Crnić, upitan da komentira nedavno otkriveni zapisnik po kojem su članovi te partijske organizacije tražili likvidaciju hrvatskoga političara Andrije Hebranga za policijskoga procesa koji je protiv njega vođen u Beogradu.

"Time ne opravdavam one koji su tako nešto tražili. Grozim se tih ljudi. Nema amnestije za one koji su ljudima sudili bez suda, a oni koji su provodili takvu naredbu nisu ništa bolji od onih koji su je donijeli. Smatram da su zauvijek prošla vremena kad se ljude sudilo na osnovi direktiva. Ne daj Bože da se tako nešto ponovi", izjavio je Crnić.

Podsjetio je na članak hrvatskog Ustava u kojem se navodi da je onaj tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama osobno odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Branko Hebrang, sin Andrije Hebranga, hrvatskoga političara i jednog od organizatora antifašističkoga pokreta u Hrvatskoj koji je likvidiran u tijeku policijske istrage zbog navodne izdaje i suradnje s ustašama u tijeku Drugoga svjetkoga rata, pronašao je u Hrvatskom državnom arhivu više stotina partijskih zapisnika, u dijelu kojih se tražila likvidacija njegova oca, a među njima i spomenuti zapisnik s trosatnoga sastanka partijske ćelije zagrebačkog Gradskoga odbora Crvenog križa, koji je održan 19. svibnja 1948.

"Slažem se s odlukom CK KPJ i komisijom CK KPJ i tražim najoštriju kaznu smrt strijeljanjem", rekla je, uz ino, jedna od četiriju drugarica, sudionica sastanka partijske ćelije Gradskoga odbora Crvenog križa.

"Nikakva druga kazna već samo smrt. Smatram da je još i uvijek preblaga kazna", rekla je, uz ostalo, druga sudionica sastanka, kojem je nazočio i drug iz II. RK KPH.

Branko Hebrang, koji u "Vjesniku" objavljuje feljton "Andrija Hebrang: Na tragu istine", kani objaviti knjigu dokumenta o svojem ocu, u koju će uvrstiti i dio partijskih zapisnika u kojima je tražena likvidacija njegova oca.

Andrija Hebrang (1899.-1949.?) politički je rehabilitiran odlukom Hrvatskoga sabora 1992., nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj.

Pročitajte više