Crnić pozvao birače da izađu na birališta

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva  Ivica Crnić pozvao je birače da iskoriste svoje pravo i u nedjelju izađu na drugi krug izbora za predsjednika države.

Njihov glas je doprinos demokraciji i izraz volje naroda, poručio je Crnić na konferenciji za novinare.

Birači, njih 4. 4 milijuna u zemlji i inozemstvu, sutra će odlučivati hoće li novi predsjednik države biti Stjepan Mesić, kandidat 10-ak stranaka ili Jadranka Kosor, kandidatkinja HDZ-a.

Pravo biranja u drugom krugu ima 1.043 birača više, nego u prvom. Predsjednik će biti onaj tko dobije veći broj glasova izišlih birača.

U Hrvatskoj će se sutra, od 7 do 19 sati, moći glasovati na 6. 569 biračkih mjesta, a u inozemstvu, u 50 država, na 155 mjesta.

I u inozemstvu se glasuje 16. siječnja od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu, a računajući po hrvatskom vremenu prvo će se biralište otvoriti večeras u 19 sati na Novom Zelandu.

Drugi izborni krug promatrat će 222 promatrača više nego prije 15 dana, odnosno ukupno 2.039, od kojih 2.016 domaćih i 23 OESS-ova koji će promatrati birališta u BiH i SiCG.

Provedbu izbora u BiH, najavio je predsjednik DIP-a, pratit će i DIP-ovi predstavnici, koji će posebnu pozornost posvetiti radu biračkih odbora na mjestima gdje su dojavljene nepravilnosti.

Osudio je propuste na tim biralištima u BiH, te naglasio da su ostavili ružnu sliku na izbore, nanijeli veliku štetu, ne samo tisućama drugih biračkih odbora, nego i ugledu Hrvatske.

Ipak, naglasio je da je riječ o takvim pogreškama da nisu mogle utjecati na rezultate prvog izbornog kruga, te ponovio kako nije točno da je zbog njih promijenjen poredak kandidata.

Ponovio je da DIP može reagirati samo ako se dojave konkretne pogreške i konkretna izborna tijela, te u propisanim rokovima.

DIP ne može reagirati na temelju nagađanja, ali ako bi se bilo što moglo dokazati, DIP neće nikoga štiti, istaknuo je predsjednik DIP-a, poručivši kako su izbori previše ozbiljna stvar da bi se bilo kome dopustilo da se s njima igra.

Po podacima o mrtvim biračima, koje je dobio DIP, po jedan takav slučaj zabilježen je u Čapljini i Orašju, a DIP očekuje izvješća konzulata za još dvije mrtve osobe koje se vode da su glasovale.

Prema izjašnjenju biračkih odbora s tih mjesta to se, prenosi Crnić, dogodilo, jer je moguće da druga osoba (zlo)upotrijebi tuđu identifikacijsku ispravu. Prozvani stoga navode da se radi o nenamjernim propustima u identifikaciji.

Kako bi otklonio bilo kakve sumnje, DIP je za ta biračka mjesta imenovao nove biračke odbore. Crnić je stoga, u ime DIP-a pozvao sva izborna tijela da s punom odgovornošću provedu sutrašnje izbore.

Građanima je poručio da je njihovo pravo da sutra odbiju ili prihvate sudjelovanje u tzv. izlaznim anketama, ali važno je da znaju da rezultati tih anketa nisu službeni.

Medije je pozvao da, unatoč zastarjeloj zakonskoj odredi, poštuju odredbu o izbornoj šutnji.

Dogodi li se da Mesić i Kosor dobiju jednak broj glasova, izbori će se još jednom ponoviti, rekao je Crnić.

Pročitajte više