Crnogorski premijer bijesan na Srbiju zbog paljenja zastave Crne Gore

Foto: EPA

CRNOGORSKI premijer Duško Marković rekao je danas da je novi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu "još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo Crne Gore i crnogorsku zastavu" te je kritizirao srpske vlasti jer nisu osudile taj čin.

Stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale su sinoć ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

Nakon košarkaške utakmice Eurolige u beogradskoj Štark Areni protiv minhenskog Bayerna navijači su se masovno okupili ispred veleposlanstva Crne Gore kako bi prosvjedovali zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

"Crna Gora i Srbija - jedna familija"

Kako su prenijeli mediji, okupljeni demonstranti skandirali su "Milo Šiptare, ne damo ti svetinje!", "Crna Gora i Srbija - jedna familija" i "Zapali je, zapali je!" dok su pirotehničkim sredstvima gađali izvješenu crnogorsku zastavu na jarbolu djelomično je oštetivši.

"Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo i zastavu Crne Gore. Zaprepašćuje odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom obrane neovisnosti i slobode. Sačuvat ćemo našu Crnu Goru usprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i izvan njenih granica“, objavio je crnogorski premijer na Twitteru.

Drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave

Ovo je bio drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Isto se dogodilo tijekom prosvjeda 27. prosinca prošle godine, dan nakon što je u crnogorskoj skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Ni tada, kao ni nakon sinoćnjeg incidenata, službeni Beograd nije reagirao.

Osim Pravoslavne crkve, tom se zakonu protive i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je on "paravan za otimanje crkava i hramova", kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

S druge strane, podržala ga je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi te da je njegovo usvajanje prvi, veliki korak ka obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Pročitajte više