Crnogorski referendum o neovisnosti u proljeće 2006. godine

Crnogorski čelnici, premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, izjavili su u subotu da je službena Podgorica odlučila da će referendum o neovisnosti Crne Gore biti organiziran u proljeće sljedeće godine.

"Nesporno je da svi rokovi istječu 4. veljače 2006. godine i da, ako bi najrestriktivnije tumačili Ustavnu povelju državne zajednice SCG, odluka o raspisivanju referenduma može biti donijeta 5. veljače, a on bi se mogao organizirati u roku od 45 dana", kazao je Krivokapić. Dakle, "krajnji rok za referendum u Crnoj Gori je travanj sljedeće godine", dodao je.

Premijer Milo Đukanović rekao je da je do tada neophodno predano raditi na dogradnji demokratskog ambijenta za slobodno izjašnjavanje građana.

"Neophodno je stvoriti uvjete kako bi odgovor građana značio nespornu odluku demokratske većine i s crnogorske budućnosti maknuo jednu hipoteku prošlosti", rekao je Đukanović za subotnje izdanje lista Pobjeda.

Đukanović ne očekuje snažnije pritiske međunarodne zajednice prema Crnoj Gori, smatrajući da Europska unija neće sebi dozvoliti da na crnogorskom pitanju kompromitira standarde koje sama izgrađuje i na čijoj implementaciji inzistira u drugim europskim državama.

(Hina) xdram ydj

Pročitajte više