CRO Demoskop: Pada popularnost premijerki, raste guverneru Rohatinskome

REDOVITO mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva dva dana ovog mjeseca pokazuje nekoliko važnih trendova: SDP i HDZ su stabilizirali svoje stranačke podrške uz nešto izraženiju prednost sada oporbene stranke; na političkoj se sceni izdvajaju tri relativno nove političke osobe (Josipović, Kosor, Rohatinski) koje bilježe veći izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara; Vlada unatoč velikoj ekonomskoj krizi još uvijek ima relativno visoku ocjenu rada, a ekonomska kriza je dominantna politička tema.

Politička zbivanja u vladajućoj stranci od početka godine, započeta Sanaderovim teatralnim pokušajem povratka na političku pozornicu, prema istraživanju CRO demoskop, odmogli su vladajućoj stranci jer od tad pada njezina popularnost u javnosti. SDP-a je u ovomjesečnom istraživanju izbor 32,2 posto hrvatskih građana koji bi izašli na izbore. S druge je strane premijerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor uspjela stabilizirati podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto. HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 5,9 posto, HSS je na četvrtom mjestu s 5,3 posto, HSU podržava 2,7 posto ispitanika. HSLS je novo vodstvo podiglo od 1,3 posto na sadašnjih 2,2 posto.

Sanader i dalje najomraženiji

Najpozitivniji hrvatski političar je treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović po izboru 39,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu premijerka Jadranka Kosor sa 16,6 posto ispitanika. Bivši predsjednik Stjepan Mesić je na trećem mjestu s izborom od 5,7 posto, a četvrto je mjesto zauzeo nepolitičar s velikom političkom težinom: guverner HNB-a, Željko Rohatinski. Čuvar hrvatske monetarne stabilnosti najpozitivniji je političar za 5,4 posto ispitanika i bilježi veliki porast popularnosti (s 2,2 posto od prije mjesec dana). SDP-ov čelnik, Zoran Milanović nalazi se na 5. mjestu ljestvice najpopularnijih političara s 4,1 posto.

U najnegativnijih političara nema promjena: Ivo Sanader i dalje je najomraženiji s 39,3 posto izbora, što je zapravo pad od prošlomjesečnih 48 posto. Svi su političari negativni za 9,2 posto ispitanika, dok je na ovoj ljestvici "negativaca" bivši SDP-ovac Milan Bandić koji bilježi negativni doživljaj u visini od 6,1 posto. Zoran Milanović je četvrti na ljestvici s izborom od 5,9 posto.

Vlada ocijenjena s 3,34

Prisega novoga hrvatskoga predsjednika je prema najvećem postotku od 50,5 posto, najvažniji događaj prethodnoga mjeseca. Gospodarska kriza mjesecima je najvažnija tema za  31,4 posto ispitanih. Vladine mjere za poticanje gospodarstva treća su najvažnija tema za 4,7 posto građana, slijedi donošenje novog Zakona o udžbenicima sa 2,4 posto. Slučaj blokiranja početka radova u Varšavskoj ulici i sukob prosvjednika i policije najvažniji je za 2,4 posto, a najava prosvjeda hrvatskih seljaka zbog smanjenja poticaja za poljoprivredu za 1,4 posto.

Rad koalicijske Vlade Jadranke Kosor zabilježio je blagi pad ocjene u odnosu na prošli mjesec (sada 3,34 prema prošlomjesečnih 3,42). U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 54,3 posto ispitanika, dok je ne podržava oko 30 posto ispitanika, uz 16,6 posto s neutralnim odnosom (niti podržavaju niti ne podržavaju). Potpora članstvu Hrvatske u EU iznosi 49,7 posto. Protiv članstva u EU izjasnilo se 38,9 posto, uz 11,4 posto neodlučnih.

Pročitajte više