Croatia Airlines nabavlja nove zrakoplove

NAJVEĆI domaći zračni prijevoznik Croatia Airlines (CTN) u naredne dvije godine nabavit će 4 nova zrakoplova kojima će zamijeniti postojeću flotu triju zrakoplova ATR-42 koji od 1993. odnosno 1995. lete za tu tvrtku.

Glasnogovornica Croatia Airlinesa Ksenija Žlof potvrdila je za Index kako je tvrtka odabrala tip zrakoplova kojim će zamijeniti flotu ATR-a, ističući kako o tipu i proizvođaču odabrane letjelice neće iznositi nikakve podatke zbog poštivanja obveza prema proizvođaču.

Tjednik Nacional u novom broju piše kako CTN namjerava kroz operativni najam nabaviti 4 moderna turboprop zrakoplova Dash-8 Q-400 koji su tehnološki daleko ispred zrakoplova ATR-42 kojima kompanija trenutno raspolaže.

Iz Croatije doznajemo kako će ostale pojedinosti o samoj zamjeni ATR-a biti poznate nakon potpisivanja ugovora o najmu novih letjelica.

Zrakoplov Q-400 novija je inačica zrakoplova Dash-8 koji se proizvodi u kanadskom Bombardieru. Radi se o pouzdanom i kvalitetnom zrakoplovu koji u spomenutoj verziji pruža bolje letačke karakteristike od francusko-talijanskog ATR-42.

Od spomenuta četiri zrakoplova dva Q-400 u Zagreb bi trebali stići na proljeće 2008. godine, a preostala dva godinu dana kasnije. Croatia Airlines će avione ATR-42 najvjerojatnije prodati, a tko će biti njihov novi vlasnik zasad se još ne zna.

I.K.
Foto: Croatia Airlines

Pročitajte više