CSI Hypo: Stotinu istražitelja otkriva detalje propasti



AUSTRIJSKO ministarstvo financija formiralo je grupu od 100 istražitelja kojoj će zadatak biti otkriti koje su okolnosti gotovo dovele do kolapsa Hypo Group Alpe Adrije, a od subote su ponovno otvorena četiri položaja na vrhu te banke.

Grupa istražitelje, nazvana CSI Hypo, sastojat će se od pravnih i financijskih stručnjaka iz austrijske centralne banke, ministarstva financija, porezne uprave i samog Hypa, rekao je tijekom vikenda austrijski ministar financija Josef Proell.

“Ne znam što će otkriti, ali nije sasvim jasno što se sve događalo tamo. Prevrnut ćemo svaki pojedini račun, a ako nađemo išta, procesuirat ćemo odgovorne", rekao je Proell.

Restrukturiranje

Grupa će raditi zajedno s austrijskim državnim odvjetništvom i posebnom policijskom jedinicom koja istražuje sve detalje koji su gotovo doveli do sloma šeste najveće banke u Austriji i jednog od najjačih financijskih igrača na Balkanu.

Novi nadzorni odbor Hypa, pod vodstvom bivšeg zamjenika ministra financija Johannesa Ditza, želi što prije do kraja dovesti rekonstrukciju banke. Trenutna uprava završava što je moguće brže završni račun za 2009. godinu, a NO je u međuvremenu počeo proces restrukturiranja Upravnog odbora, koji bi trebao biti sastavljen od četvero, petero ljudi.

Uz Austrijance, istražna tijela u Njemačkoj i Hrvatskoj također su zaposlena istraživanjem načina na koji je bavarska državna banka Bayern LB preuzela većinsko vlasništvo nad Hypom. Mnogi vjeruju kako je u tom slučaju bilo mnogo nepravilnosti, a u slučaju Hrvatske često se spominje pritisak koji je bivši premijer Ivo Sanader navodno izvršio na guvernera HNB-a Željka Rohatinskog oko ukidanja svog protivljenja preuzimanju hrvatske podružnice Hypa.

BLB je u procesu kupovine Hypa te kasnijem kolapsu i novcu koji je morao dati za restrukturiranje posrnule austrijske grupacije izgubio gotovo četiri milijuna eura bavarskih poreznih obveznika. Mnogi vjeruju da slučaj neće proći bez nekoliko sudskih procesa visokim dužnosnicima.

Milijunske svote

Državno odvjetništvo u Münchenu trenutno istražuje je li pri kupovini austrijske banke HGAA za 1,6 milijardi eura namjerno plaćena prevelika cijena. Pod istragu je došao bivši ravnatelj HGAA i tajkun Tilo Berlin. Pri istražnom se postupku sumnjiče bivši i sadašnji članovi Upravnog odbora BLB-a. U Nadzornom odboru banke sjedili su i članovi vladajućeg CSU-a, svojedobno pod vodstvom Edmunda Stoibera.

Tilo Berlin bio je jedna od ključnih figura pri bavarskom preuzimanju HGAA. Jedna grupa investitora koju je on savjetovao je pri toj kupnji zaradila između 130 i 170 milijuna eura, navode njemački mediji. Državno odvjetništvo nije sigurno da je pri tome sve odrađeno po zakonu.

Pročitajte više