Cvetojević: Štrajk u ovo vrijeme najgori oblik ucjene; Huić: Prvo sektorska reforma, onda rast plaća

Foto: Facebook

ŠTRAJK u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama danas je glavna tema u hrvatskim medijima. U iščekivanju sastanka ministra Vedrana Mornara i predstavnika sindikata obrazovanja i znanosti, koji traže povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, poruke koje se iz MZOS-a odašilju u javni prostor ne ostavljaju puno prostora za optimizam.

> Nastavlja se štrajk u školama i na fakultetima, danas sastanak sindikata i Mornara

> Podržavate li štrajk prosvjetara?

Vedran Mornar tako je u više navrata sindikatima poručio kako smatra da štrajk nema smisla, a roditelje pozvao da djecu pošalju u školu, jer sindikati nemaju pravo pozivati djecu da ne dolaze u školu za vrijeme štrajka.

Za komentar na zahtjeve sindikata i prosvjetnih radnika Index se obratio investitoru i poduzetniku Saši Cvetojeviću te Davoru Huiću, izvršnom direktoru udruge poreznih obveznika Lipa.

Cvetojević: Štrajk u ovo vrijeme je najgori oblik ucjene

"Štrajk u obrazovanju, početkom školske godine i pred izbore, najgori je oblik ucjene. Razumijem potrebu za povišenjem plaće, ali ne na ovakav način i ne sada. Bivši ministar zdravstva, koji je jedini popustio sindikatima u svom resoru, suodgovoran je za ovaj štrajk, jer se sindikati u stvari uspoređuju sa kolegama u zdravstvu, ističući to kao presedan koji bi trebao sad biti primijenjen i u njihovom slučaju.

Velik dio profesora i nastavnika radi, a sindikati, kao i obično, preuveličavaju rezultate štrajka. Ti ljudi, koji sve ove godine, marljivo i pošteno uče našu djecu su oni kojima treba plaće povećati ne 4, nego bar 20 posto. No, s druge strane, potrebno se "zahvaliti na trudu" onima koji zlorabe sustav, onima s devizom "ne možete me tako malo platiti - koliko ja mogu malo i loše raditi" - a ti su najčešće i najglasnija manjina i u ovom štrajku", ističe Cvetojević za Index.

Davor Huić za Index je pak kazao kako Lipa smatra da je hrvatski javni sektor preskup i neučinkovit.

Huić: Protiv linearnog povećanja plaća prije reforme javnog sektora 

"Lipa smatra da je hrvatski javni sektor preskup i neučinkovit, i da linearnog povećanja plaća ne bi trebalo biti prije nego li se reformira.

Sindikati bi trebali uzeti aktivno učešće u pokretanju takvih reformi ukoliko im je stalo do javnog interesa", zaključio je Huić za Index.

Pročitajte više