Cvrtila: Idući tjedan gotovo izvješće o prisluškivanju Ostojića

PREDSJEDNIK Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila danas je izjavio da bi Vijeće idući tjedan trebalo završiti izvješće o tome je li Protuobavještajna agencija (POA) u skladu sa zakonom pratila i prisluškivala bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića.

"Držim da će izvješće biti gotovo idući tjedan", rekao je Cvrtila novinarima nakon zajedničke sjednice Vijeća i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru, dodajući da će to izvješće potom podnijeti Odboru.

Napomenuo je da Vijeće radi na izvješću u "više faza" - Ostojićeve predstavke, u kojoj tvrdi da ga je bivši ravnatelja POA-e Franjo Turek nezakonito prisluškivao pod sumnjom da je agent CIA-e, te informacije POA-e da su mjere tajnog praćenja i prisluškivanja prema Ostojiću poduzimane po zakonu, na temelju odluke Vrhovnog suda.

Cvrtila je podsjetio da, po Zakonu o sigurnosnim službama, svaki građanin ima pravo od POA-e zatražiti informaciju o tome jesu li prema njemu poduzimane kakve mjere i vodi li se o njemu baza podataka.

"Pozivajući se na zakon, Ostojić je dobio informaciju od POA-e da su prema njemu bile poduzimane mjere sukladno odluci Vrhovnog suda te da su te mjere prekinute", izvijestio je.

Na novinarski upit je li Ostojić prisluškivan jer je bio agent CIA-e, Cvrtila je odgovorio da su to špekulacije, da takve navode nije vidio u obrazloženju POA-e.

"Moram priznati da je to jedna špekulacija za koju ne mogu nikako govoriti da je istinita", kazao je.

Na zajedničkoj sjednici, Odbor je prihvatio opće izvješće o radu Vijeća, izvješće po predstavkama građana te o nadzornim posjetima članova Vijeća POA-i te Vojno-sigurnosnoj agenciji (VSA) i Obavještajnoj agenciji (OA). Potvrđen je i Poslovnik te Program rada Vijeća.

Govoreći o smjernicama rada Vijeća, Cvrtila je rekao da je Vijeće, od osnivanja u listopadu prošle godine, prvo utvrdilo da su sigurnosne službe donijele sve podzakonske akte i promijenile unutarnji ustroj, što su po zakonu bile dužne učiniti.

Potom je, dodaje, izvršen uvid poštuju li službe odredbe Zakona o sigurnosnim službama te se krenulo na postupanja po predstavkama građana, što je, tvrdi Cvrtila, i središnji dio rada Vijeća.

Pročitajte više