D. Budiša: Odmah raspisati parlamentarne izbore

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se njegova stranka zauzima da se odmah raspišu parlamentrani izbori.

Vrijeme koje dolazi, rekao je Budiša, produbljuje socijalne tenzije i političku krizu, postojeća Vlada nema izborni legitimitet i jedino pravo demokratsko rješenje su izbori.

Naveo je da se najavljuje val štrajkova, uključujući prvi puta i opći, a da vladajuća koalicija, ili ´ono što je od nje ostalo´, za to vrijeme ´bistri elementarne stvari kao da je na početku mandata´.

Država se u političkom i socijalnom pogledu nalazi u posebnim okolnostima, a kako je rekao Budiša, HNS je predstavljanjem projekta ´Nova javna uprava´ počeo svoju predizbornu kampanju.

Ocijenio je da ga ono što je vidio od jučerašnjeg predstavljanja projekta HNS-a u dvorani ´Vatroslava Lisinskoga´ ´više podsjeća na partizanske skečeve, nego na početak kampanje moderne stranke koja želi biti vođa građanske Hrvatske´

HSLS traži da se sporazum o nukleraci Krško ponovno stavi na dnevni red Hrvatskog sabora, a da Vlada pokrene predarbitražni postupak kako se ne bi dogodilo da zbog prekoračenja rokova izgubi Krško.

Budiša je naveo da je Sabor kod ljetošnje ratifikacije sporazuma zaključio da će ga ponovno razmotriti, ako ga Slovenija ne ratificira u roku od šest mjeseci.

Slovenski parlament to nije učinio, sada se najavljuje i referendum o sporazumu, rekao je Budiša, ocijenivši da se time (Slovenija) kupuje vrijeme da se prekorače rokovi za predarbitražni postupak.

Sporazum o Krškom, bio je jedan od razloga zbog kojih je HSLS ljetos izišao iz Vlade i koalicije.

Budiša je predstavio HSLS-ov koncept fonda koji bi upravljao državnom imovinom i privatizacijom, a koji bi objedinio imovinu HFP-a, DAB-a, mirovinskih i zdravstvenih fondova itd.

Takav fond redovito bi slao izvješća u Sabor, koji bi mogao tražiti i posebna izvješća, rekao je Budiša, te naveo da bi se tako osigurao nadzor javnosti nad privatizacijom i spornim slučajevima.

Središnjica stranke nije stvarala lokalne koalicije, niti ih misli raskidati, rekao je Budiša upitan za preporuku splitsko-dalmtinskog HSLS-a Izvršnom odboru splitskog HSLS-a da raskine koaliciju sa SDP-om u Splitu. Najavio je da će se, najkasnije za 10-ak dana sastati splitski Izvršni odbor i razmotriti preporuku.

Upitan za ´Globusovu´ tvrdnju da će biti vicepremijer u HDZ-ovoj Vladi, Budiša je odgovorio da to mjesto prepušta uredniku tog tjednika, a da sa HDZ-om o tome nije razgovarao.

Pročitajte više