Laž je da je Zagreb danas bio 2. najzagađeniji? "Stanica Tabacco Travno ne postoji"

Screenshot: IQAir

VEĆ tjednima Zagreb se nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Taj podatak začuđuje jer ispada da čišći zrak od hrvatske metropole imaju i višemilijunski industrijski gradovi u Indiji i Kini.

No, ta vijest po svemu sudeći jednostavno nije točna, premda kvaliteta zraka u Zagrebu već nekoliko dana uistinu nije dobra. 

Podatke na kojima se temelji informacija da je Zagreb bio jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka. Riječ je o stranicama IQAir, koja se inače smatra relevantnom stranice za podatke o kakvoći zraka, no problem je u tome što stranica ne uzima u obzir samo podatke sa službenih mjernih stranica. Na njoj se jasno se može vidjeti da posebno alarmantne podatke za Zagreb objavljuje mjerna stanica naziva "Tabacco Travno". Navedeno je kako je riječ o anonimnom suradniku stranice IQAir. 

No, N1 javlja kako mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb - uopće ne postoji.

"Podaci nisu točni, ta stanica ne postoji"

Podaci pokazuju da je Zagreb gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. Tako je zrak u glavnom gradu ocijenila švicarski IQAir. No, struka umiruje građane i tvrdi - podaci nisu točni. Problem vide i sa samom stranicom IQAir, ali i s mjernom stanicom za koju uopće nisu navedeni nikakvi detalji o uređaju koji se koriste, kao ni nikakvi drugi detalji.

"To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste", objašnjava za N1 profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

Baš ta četvrta mjesna postaja bilježi najveće onečišćenje – no mjerača nema, a prvi je glas da se tu nalazi – i za zaposlenike trgovine. Oni, dakle, kažu da stanica ondje ne postoji. 

I službena mjerna stanica danas svrstava Zagreb među najzagađenije gradove, ali zagađenje je ipak nešto niže

Treba međutim napomenuti i da je službena mjerna stanica Zagreb 3 u Dugavama danas pokazuje da je zrak u tom dijelu grada spada u kategoriju nezdravog, no ipak su se bilježile niže vrijednosti od stranice "Tabacco Travno". 

Ono što jest zabrinjavajuće jest to što je i po podacima sa službene mjerne stanice u Dugavama danas među najzagađenijim gradovima svijeta.

Službene mjerne stanice pokazuju dakle da je zrak najlošiji u istočnom dijelu Novog Zagreba, a češća magla i blizina odlagališta otpada bi mogle utjecati na lošiju kvalitetu zraka na koju stanari godinama upozoravaju.

"Oni tvrde da je dosta umjerena, a mi tvrdimo da nije. I onda oni uvijek tvrde da je na granici", rekao je jedan Zagrepčanin koji živi u tom dijelu grada.

U Dugavama najviše dana kada je dozvoljena koncentracija prekoračena

Prema podacima iz Dugava, tamo ima najviše dana kada je dozvoljena koncentracija prekoračena.

Kroz godinu, prema propisima, to može biti 35 puta, a u Dugavama se do današnjeg dana to dogodilo 41-42 puta.

Pročitajte više