Da nije bilo politike jednog djeteta, u Kini bi se rodilo još 400 milijuna djece

"KINA nastavlja provoditi strogu politiku planiranja obitelji, koju je uvela 1979. kako bi održala nisku stopu rađanja i gospodarski rast", najavio je danas kineski predsjednik Hu Jintao.

Pada prirast, jača gospodarstvo

Ciljano je to kazao dan uoči objave rezultata zadnjeg  popisa stanovništva u najmnogoljudnijoj državi na svijetu. Prvi rezultati pokazuju da je u Kini 2010. živjelo 1,34 milijarde ljudi i da je prirast na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Službena politika uvjerava Kineze da je ova mjera u 32 godine provođenja spriječila rađanje oko 400 milijuna djece i pomogla u iskorjenjivanju tradicionalnih, velikih obitelji.

Za negativne posljedice politike jednog djeteta teško nalaze obranu: stanovništvo naglo stari i smanjuje se broj djevojčica, zbog učestalih pobačaja kad kineske majke doznaju da nose žensko dijete.

Kinezima sve teže pronaći suprugu

Jintao je kazao da treba poboljšati socijalno osiguranje za starije i priznao da ova politika doprinosi neravnoteži muškaraca i žena u Kini. U nekim kineskim provincijama prosječno se broji 130 žena na 100 muškaraca, a demografi tvrde da neravnoteža sve više otežava pronalaženje supružnika i potiče trgovinu ženama i djecom.

Većina obitelji u kineskim gradovima ima samo jedno dijete, a na selu dvoje.

Pročitajte više