Da, vaša bolnica može odlučiti da vaše dijete mora umrijeti

Foto: Facebook/Save Alfie Evans
 
LIJEČNICI bolnice u Liverpoolu u ponedjeljak su isključili aparate za održavanje na životu teško bolesnog dječaka Alfieja Evansa, nakon što je sud odbio zahtjev roditelja za nastavkom liječenja, piše New York Post.
 
Alfiejevi roditelji izgubili su niz bitaka protiv britanskog zdravstva i sudstva, koji su zaključili da je za dječaka najbolje da se isključe aparati za održavanje na životu te izjavili da bi svaki daljnji pokušaj liječenja bio uzaludan, bezobziran i nehuman. Sud je u veljači odobrio bolnici Alder Hey u Liverpoolu da prekine Alfiejevo liječenje.
 
>>Tko je Alfie Evans, smrtno bolesni dječak za čiji život se bori i papa Franjo?
 
Roditelji Tom Evans i Kate James žele prevesti sina u bolnicu u Rimu, povezanu s Vatikanom, gdje bi mogli potražiti nove metode liječenja. Unatoč odobrenju talijanskih vlasti za dodjelu državljanstva dječaku, britanski sud odbio je u utorak molbu roditelja za njegov premještaj u Italiju i odobrio im da Alfieja odvedu kući.
 
>>Malom Alfieju sud odbio liječenje u Italiji, to mu je bila zadnja šansa
 
Sud je odbacio tvrdnju Alfiejevog oca da mu je stanje poboljšano, ali roditelji su najavili još jednu žalbu na prizivnom sudu, gdje je zakazano saslušanje za danas poslijepodne.
 
>>Roditelji malenog Alfieja ne odustaju od borbe za njegov život: "On diše, ne pati, nego se bori"
 
"Bolnica je osudila Alfieja na smrt"
 
Dječakov otac izjavio je da se u ovom slučaju radi o ubojstvu djeteta, jer je Alfie nastavio samostalno disati nakon isključivanja aparata. New York Post piše da "Alfie nije jedini dječak kojeg je neka britanska bolnica osudila na smrt". 
 
Naime, Alfie boluje od slične rijetke genetske bolesti od koje je patio i 11-mjesečni Charlie Gard. Charlie je umro u bolnici u Londonu nakon što je odbijen zahtjev njegovih roditelja da ga prevezu u SAD na eksperimentalno liječenje. NYP piše da su nedavno isključeni aparati za održavanje na životu još jednom djetetu u Britaniji, Isaiaji Haastrupu.
 
"Papa Franjo pozvao je na premještaj dječaka u bolnicu u Rimu koja liječi djecu s oštećenjima mozga. Britanska bolnica odbila je premještaj. Bolnica ga je osudila na smrt", piše NYP.
 
"Ne vjerujte bolnicama, pravi razlog prekida liječenja su troškovi"
 
"Bolnice tvrde da je isključivanje aparata za održavanje na životu u najboljem interesu teško bolesne djece. Ne vjerujte im. Profesor etike s Oxforda Julian Savulescu izjavio je da postoji vrlo mali broj medicinskih stanja koja su toliko bolna da bi trebalo razmišljati o isključivanju aparata. Charlie Gard, Alfie Evans i druga djeca kojoj je prekinuto liječenje nisu trpjela bolove", navodi NYP.
 
Savulescu je izjavio da su troškovi liječenja pravi razlog zašto mnoge bolnice odlučuju prekinuti liječenje: "Trebali bi biti iskreni oko toga. Umjesto toga, drže se svog lažnog argumenta da štite najbolje interese djece."
 
"Bolnice se moraju odreći svog autoritarnog stava prema kojem one znaju što je najbolje za djecu te pokazati poštovanje roditeljima", zaključuje NYP.
 
"Britanski zakon češće staje na stranu doktora"
 
Europski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je intervenirati u Alfiejev slučaj. Iako generalno roditelji imaju pravo odlučivati što će se dogoditi s njihovom djecom, postoje ograničenja, piše Euronews.
 
"Ako odluka roditelja dovodi do ozbiljnog rizika za nanošenje štete djeci, zakon intervenira. Što se tiče britanskog zakona, često se prihvaćaju odluke doktora, a ne roditelja, dok je u SAD-u suprotno i zakon češće staje na stranu roditelja", navodi Euronews. 

Pročitajte više