Dačić: Da se ne lažemo, Kosovo je uvjet za EU

ZAMJENIK premijera Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas kako Srbija u ožujku neće učiniti značajan iskorak ka dobivanju kandidature za članstvo u EU jer je, kako je ocijenio, uvjet za to priznavanje nezavisnosti Kosova, javlja Blic.

"Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži", kazao je Dačić novinarima. Optužio je međunarodnu zajednicu da je iznevjerila očekivanja građana i ocijenio da je 2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da nitko nije spominjao nezavisnost Kosova.

"Tada nitko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosovo, a 11 godina kasnije mi ne možemo dobiti kandidaturu. Koga sada trebamo smijeniti ili poslati u Haag", rekao je Dačić i dodao da nije u redu da Srbija ne dobije kandidaturu i pokraj svega što je napravila.

Podsjetio je kako je Srbija smijenila Slobodana Miloševića, završila suradnju s Haškim sudom, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila ispriku svim narodima u okruženju, te da nije realno da nakon svega toga ne može dobiti čak ni status kandidata za EU.

"Ako EU ne želi dalje proširenje, neka onda tako kaže", rekao je Dačić.

Pročitajte više