Wall Street Journal o euru: Irci se vraćaju funti, Grci drahmi, a Crna Gora perperu!?

Foto: AFP (Arhiva)

IRSKA funta, grčka drahma i crnogorski perper mogli bi se ponovno naći na tečajnim listama s obzirom da postoji intencija da odustanu od eura. Wall Street Journal našao je dokaz tome u vijesti da se irska središnja banka već sada raspituje za dodatne tiskarske kapacitete u slučaju da ponovno krenu izdavati vlastite funte. Navodno su za sada, u slučaju da napuste euro, skloni aktivirati stare tiskare novca.

Irski Independent na tragu vijesti Wall Street Journala napravio je danas analizu koliko bi zapravo vrijedila njihova valuta u odnosu na euro, a navodno bi vrijednost bila veća od 1,27 eura.

Radi se na planovima "što ako"

"O tome nismo razgovarali", rekao je pak glasnogovornik grčke središnje banke za Wall Street Journal odgovarajući na pitanje traže li dodatna postrojenja za tiskanje drahme. No, ideja napuštanja eura u Grčkoj postoji još od prije.

Dan nakon ove vijesti u Grčkoj je sa simpatijama dočekana izjava bivšeg francuskog predsjednika Valery Giscard d’Estainga koji kaže da je oporavak Grčke s jakom valutom dosta težak zadatak pa da bi zapravo trebali razmisliti o vraćanju nacionalne valute.

Susjedna Crna Gora službeno nije u zoni eura, no euro se koristi u toj zemlji, a trenutno razmišljaju "što bi bilo, kad bi bilo" ukoliko bi uveli vlastitu valutu piše ovaj američki medij. Posljednji puta Crna Gora imala je vlastitu valutu daleke 1918 godine, a zvala se perper.

Crna Gora: Ne važemo što ako propadne euro

Zanimljivo je kako je samo dan nakon teksta u Wall Street Journalu reagirala crnogorska središnja banka s priopćenjem kako "nestanak eura ne smatraju realnom opcijom".

"Nije istina da važemo što nakon eura", navodi se u priopćenju središnje banke dok je iz kabineta premijera Igora Lukšića naglašeno kako je prioritet ekonomske politike očuvanje eura kao valute koja "osigurava monetarnu stabilnost, olakšava razmjenu robe i usluga i doprinosi rastu investicija".

No, tekst u Wall Street Journalu zapravo upozorava i na činjenicu da mnoge države izvan eurozone užurbano rade na planovima što raditi u slučaju da padne euro. U tom slučaju Švicarci još uvijek nisu odlučili za koju valutu vezati svoj franak i tako osigurati stabilnost.

Nisu svi slijepo uvjereni u spas eura

Velika Britanija, koja je nedavno bojkotirala plan Merkel-Sarkozy o zajedničkoj proračunskoj politici, zasebna je priča. Naime, na otoku se piše o strahu da bi tiskara De La Rue u Gatesheadu koja je zapravo pričuvna tiskara za britansku funtu kao i za euro, mogla biti zatrpana narudžbama drugih država za tiskanje nacionalnih valuta.

S druge pak strane, Njemačka i Francuska uvjerene su u spas eura, no razmišljanja drugih država ipak govore kako nisu svi sasvim uvjereni u spas eurozone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara