Dačić: Thaci nam vojno osvaja zemlju. Zar bi mi to trebali prešutjeti kako bismo ušli u EU?

DANAS je na summitu Srbija-EU, koji se održava u Beogradu, došlo do zanimljivog "obračuna" austrijskog državnog tajnika za politička pitanja Wolfganga Waldnera i srpskog ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Naime, Waldner je u izlaganju kazao da bi Srbija trebala dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU, ali da prethodno nužno mora riješiti teritorijalni konflikt s Kosova. Pritom je prilično direktno Srbe na sjeveru Kosova označio kao krivce za nastale probleme, istaknuvši kako je nezavisnost Kosova realnost te da podjela nije opcija, što znači da treba naći neku drugu formulu za rješenje problema.

Prvo je podijeljena Srbija, a onda je donesen stav da nema podjela

Dačić nije mogao šutke prijeći preko njegovih riječi, te je žestoko odgovorio, jer "je neprihvatljivo da netko iz Austrije u Beogradu drži lekcije" o tome kako su Srbi izazvali krizu. "Vi govorite o realnosti i stvarnosti nezavisnog Kosova i da podjela nije opcija. Podsjećam vas da je prvo Srbija podijeljena, pa se onda došlo do stava da nema podjela. Da su prvo granice Srbije promijenjene, pa se onda reklo da nema više promjena granica. Od cijelog komunističkog, Titovog naslijeđa, vi ste jedino sačuvali granice", kazao je Dačić.

"Albanci nisu željeli živjeti u Srbiji i ja im priznajem to pravo, ali ni Srbi ne žele živjeti na nezavisnom Kosovu. Ja očekujem da im Vi, kao demokrat, priznate to isto pravo. Realnost je da postoje dva Kosova- jedno srpsko i jedno albansko", kazao je ministar.

Zar mi trebamo prešutjeti vojno osvajanje Kosova kako bismo ušli u EU?


Podsjetio je i kako nijedna zemlja na putu ka EU nije morala pregovarati o pitanju dijela svog teritorija. "Mi smo spremni pregovarati i o tome. Vi kažete da su za nasilje na sjeveru Kosova krivi kriminalci, ali kriminal na sjeveru Kosova je dječja igra u odnosu na kriminal u Prištini. Ako Thaci vojno osvoji sjever Kosova, zar mi trebamo to prešutjeti kako bi ušli u EU?", upitao je Dačić.

"Hoćemo li sada neki novi rat? Mi to nećemo! Važno je riješiti status Kosova uz suglasnost zemlje od koje se odcjepljuje, a to je korisno i za sve vas, jer svako od vas ima svoje Kosovo. Samo je pitanje kada ćete doći na red. Tko to ne shvaća, snosi odgovornost za nastavak sukoba", zaključio je.

Pročitajte više