Dalić priznala da vlada cenzurira: "Osobno sam spriječila objave u medijima"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

IZ ISKAZA Martine Dalić, bivše potpredsjednice vlade, jasno je kako vlada utječe na medije, i to ne samo na ono što će se objaviti, nego su u vladi radili na tome da pojedine informacije ne završe u medijima. Odnosno, cenzurirali su.

>> Procurilo svjedočenje Martine Dalić u Uskoku: Plenković je znao za sve sastanke

>> Iskaz Martine Dalić DORH-u dokaz je da Plenković mora otići zbog Afere Hotmail

>> Andrej Plenković je lagao o sastancima vlade s Todorićem

"Održan je sastanak svih eksperata na kojem su bili prisutni i Andrej Plenković, Davor Božinović, ispred Mosta Ivan Kovačić i tadašnji državni tajnik ministarstva energetike Ante Čikotić. Raspravljalo se o unaprijeđenoj verziji hodograma, odnosno da država intervenira novcem. Sadržaj tog sastanka na neki način je završio kod novinara koje objavljivanje sam osobno spriječila s obzirom na to da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije", stoji u iskazu Dalić istražiteljima USKOK-a.

Kao u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka, sada opet postoji priznanje HDZ-ove vlade da upravlja glavnim medijima u Hrvatskoj.

Iz transkripta iskaza Martine Dalić nije jasno vidljivo o kojem se mediju radi, no dio odgovora možda se krije u današnjem izgledu naslovnica glavnih medija u Hrvatskoj koji ne pridodaju veliku pažnju iskazu bivše potpredsjednice. Za Jutarnji i Večernji list iskaz Dalić nije među glavnim vijestima, dok HDZ-u sklon portal Direktno tu vijest nema ni na glavnoj naslovnici. U HRT-ovom Dnevniku u podne bila je treća ili četvrta vijest plasirana nakon izvještaja o današnjem zasjedanju vlade.

>> Mediji su nekad ovisili o Todoriću, a danas o Ramljaku. Za to postoji 100 milijuna razloga

No, vratimo se na iskaz. Dalić u dijelu iskaza naglašava kako su priču o spašavanju Agrokora posebno plasirali u medije, pa tako kaže kako su ona i premijer upućivali novinare da svi akteri na tržištu preusmjere pitanja vlasniku i Upravi društva, kao i na činjenicu da su police trgovina sve praznije, da su dobavljači nervozni i da ne daju robu. Odnosno, kako je to stanje pogubno za društvo.

Također, Dalić je posebno naglasila kada je krajem ožujka jedan od nacrta zakona izašao u medije te govori o pogubnosti da je prijedlog zakona iscurio u medije. Dalić spominje i PR stručnjakinju Kristinu Laco koja je pomagala vladajućima u komunikaciji, a vezano za ustoličenje Ante Ramljaka u Agrokor.

>> INDEX OTKRIVA Ramljakova savjetnica, za koju tvrdi da je nije angažirao, u isto vrijeme radila i za ministricu Dalić

"Ovaj slučaj samo još jednom pokazuje na ono sto HND godinama upozorava, a to je neformalna veza između politike i medija, odnosno sprega politike i medija gdje pojedini vlasnici medija, urednici, ne rade u interesu javnosti nego djeluju kao produžena ruka politike", rekao je za Index Hrvoje Zovko, šef Hrvatskog novinarskog društva (HND), komentirajući ovaj slučaj.

Pročitajte više