Damask ne zatvara vrata dijalogu s Washingtonom

SIRIJA ne želi zatvoriti vrata dijaloga s Washingtonom, izjavio je sirijski ministar informiranja Ahmad al Hasan, prvi član sirijske vlade koji je reagirao na glasanje u američkom Kongresu o sankcijama Damasku.

"Sirija neće zatvoriti vrata dijaloga s američkom administracijom čak i ako ekstremisti unutar te administracije žele pojačati eskalaciju na nepravedan način", rekao je al Hasan.

Američki Senat izglasao je u utorak prijedlog zakona kojim se nameću sankcije Siriji ako ne prekine potpomagati terorizam i ne zaustavi program oružja masovnog uništavanja. Zakon predviđa zabranu izvoza u Siriju proizvoda koji mogu poslužiti u proizvodnji oružja, izvoz svih drugih proizvoda osim hrane i lijekova, zabranu američkog ulaganja te ulazak sirijskih diplomata u SAD.

Sirijski je tisak vijest o američkim sankcijama dočekao hladno, ocijenivši kako to neće nanijeti štetu Damasku i neće ga prisiliti da bude na liniji s Izraelom. Kako piše dnevnik "al Baath", sankcije Siriji malo znače, ali će nanijeti štetu američkim interesimau regiji.

List "al Thawra" piše pak da će zakon izglasan u Senatu učiniti malo za napredovanje američkih interesa u Iraku ili drugdje na Bliskom istoku. "Te rezolucije ne čine dobro, niti pomažu slabljenju krize s kojom se SAD suočavaju u regiji", piše "al Thawra".

(Hina) bis dj

Pročitajte više