Damir Krstičević - Karamarkov miljenik i nositelj liste te jedan od posljednjih koji je financirao Sanadera

Foto: Hina, Index

POSLJEDNJA tvrtka koja je financirala Ivu Sanadera upravo je MSAN Grupa koja se veže uz nositelja HDZ-ove liste u X izbornoj jedinici Damira Krstičevića. Nakon što je Sanader abdicirao, bacio se u privatan posao i osnovao tvrtku Alia Savjetovanje. U vrijeme kada je postalo definitivno jasno 2010. godine,  da je na udaru DORH-a i USKOK-a, Sanader je potpisao najbolji ugovor i to s MSAN grupom vrijedan više od 2 milijuna kuna.

Krstičevićeva uloga u MSAN-u


U USKOK-u nam danas ne žele reći što je s tom istragom, a u MSAN-u nam danas kažu kako su oduvijek bili spremni na suradnju s državnim institucijama te da su na kraju ipak  bili zadovoljni uslugom Sanaderove tvrtke! No, krenimo redom.

Krstičević je danas predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke, a u predizbornoj kampanji  tvrdi kako  je njegova ulogu u toj tvrtki čisto savjetodavna kao i da nema izvršnih ovlasti. Prema službenoj biografiji Krstičević je 2001. godine na poziv vlasnika Stipe Matića ušao M San grupaciju. Prvo je zaposlen kao menadžer, potom kao prokurist, a nedugo zatim postaje direktor KING ICT, tvrtke kćeri te kompanije sve do 2007. Godine. Tada prelazi u Upravu i Nadzorni odbor. Poslovni uzlet ta tvrtka, inače osnovana 1995. godine doživjela je usporedo s erom Ive Sanadera, a danas su jedan od regionalnih lidera. No, postavljalo se pitanje kako su to uspjeli.

U Milanovićevo vrijeme gotovo četiri puta manje ugovora

Naime, na tapetu USKOK-a i DORH-a 2010. i 2011. godine bili su ugovori koji su potpisivali tadašnji premijer Ivo Sanader te posebno ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko s obzirom da je tvrtka KING ICT u pet godina Sanaderova mandata dobila državnih poslova u vrijednosti malo manjoj od milijardu kuna.

Posebno je privlačila pažnju činjenica da su s MUP-om od 28 ugovora njih 22 bila dobivena izravnom nagodbom. Sveukupno u Sanaderovu mandatu bilo je 378 ugovora, a izravnom nagodbom potpisano je njih 59, dok je ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora iznosila 925 milijuna kuna.  


Ako usporedimo to s poslovima u vrijeme mandata Kukuriku koalicije dolazi se do četiri puta manjih iznosa. Od 1.1. 2012. godine do danas, a prema podacima integrityobservers.eu , KING ICT imao je državnih poslova u vrijednosti od 245 milijuna kuna kroz sustav javne nabave. Bilo je ukupno 186 ugovora od čega je 158 ugovora potpisano temeljem otvorenog postupka, a 25 njih u pregovaračkom postupku bez prethodne objave.

USKOK ne želi o svojoj istrazi, a MSAN se poziva na punu suradnju

No, vratimo se pet godina unatrag kada su se intenzivno istraživali Sanaderovi poslovi. Tvrtki Alia Savjetovanje, Krstičevićeva tvrtka MSAN uplatila je oko 300 tisuća eura za posao promoviranja svojih proizvoda u regiji. Istražitelji su pokušali odgovoriti na pitanje postoji li veza s čelnih ljudi MSAN sa Sanaderom i Karamarkom te je li suradnja s Alia Savjetovanjem bila posljedica dobivenih natječaja u Sanaderovu mandatu. Odgovor nam ni danas ne žele dati.

"Ne dajemo informacije istražuje li se nešto ili ne", poručili su nam standardno iz USKOK-a. Iz tvrtke MSAN također su izbjegli odgovor tvrdeći da se njihovo poslovanje "odvija u skladu sa svim zakonima i propisima Republike Hrvatske i Europske unije, a s državnim institucijama uvijek su spremni na suradnju".


No, vrijedi istaknuti, kao je tvrtka M SAN još u listopadu 2011. godine odbacila bilo kakvu vezu u poslovanju s Alia Osiguranjem s dobivenim natječajima.

MSAN: Iznos od gotovo milijardu kuna ugovora nije bio točan

"Svi međusobni ugovori Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje sa KING ICT sklopljeni su provodeći neki od postupaka Zakona o javnoj nabavi. Održavanje i nadogradnja ISA sustava ugovorena je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave što je u potpunosti sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Zakon predviđa mogućnosti takvog postupka ugovaranja kad samo jedan gospodarski subjekt može kvalitetno izvršiti isporuku, a u slučaju ISA, KING ICT je isključivi vlasnik autorskih prava i razvija sustav još od 2004. godine. Tijekom javnog postupka ugovaranja bilo tko zainteresiran  mogao se žaliti ukoliko je uvidio nepravilnosti i tako spriječiti ugovaranje, no to se nije dogodilo", rekli su iz tvrtke MSAN dodajući kao iznos od gotovo milijardu kuna nije točan jer se nije gledala razlika "između okvirnog sporazuma i godišnje realizacije".

Tada su odbili bilo kakvu vezu Krstičevića, člana HDZ-a sa Sanaderom naglasivši da je Krstičević član Nadzornog odbora KING ICT i M SAN Grupe ali ne i vlasnik tvrtke.

Zadovoljni kako je Sanader odradio posao


"Procijenili smo da bi angažman tvrtke Alia Savjetovanje mogao biti koristan za investicije MSAN Grupe na regionalnom tržištu. Nikako nismo mogli predvidjeti što će se kasnije događati s bivšim premijerom Sanaderom niti da ćemo se, zbog sasvim legalno sklopljenog poslovnog ugovora, naći na udaru pogrešnih medijskih zaključaka", tvrdili su iz MSAN-a u svom demantiju.

Naime, ugovor s Alia Savjetovanjem potpisan je kada je već postalo jasno da je Sanader pod udarom istrage DORH-a i USKOK-a. Danas smo ih upitali jesu li zadovoljni tim ugovorom, odnosno je li Sanaderova Alia ispunila očekivano ili je riječ o propaloj investiciji. 

"Vezano uz angažman za koji je M SAN Grupa d.d. odabrala tvrtku Alia savjetovanje za konzultantske usluge  na regionalnom tržištu,možemo navesti da su poslovi za koje je tvrtka Alia savjetovanje bila angažirana riješeni, te smatramo da je time Alia savjetovanje odradila posao na zadovoljavajući način", kažu nam danas iz MSAN grupe, tvrdeći eto da osim lošeg medijskog tretmana tog ugovora sasvim dobro prošli.

Alia pred stečajem s milijunskim poreznim dugom

Sudeći prema poslovnoj bazi, Sanader je taj posao s MSAN grupom napravio prilično brzo jer raspad njegove tvrtke kreće već od 2010. godine. Sanader je još radio za jednu talijansku banku, tvrtku Geofoto, te američkog izdavača. No, MSAN je bio najizdašniji.

Prema poslovnoj bazi Sanaderova Alia osiguranje u 2010. godini imala je prihod od 3,8 milijuna kuna, a dobit od čak 1,2 milijuna kuna. Danas je Alia i dalje aktivna iako je već odavno stekla uvjete na stečaj. Postoje državne ovrhe, ovrhe Zagrebačkog Holdinga, a tu je i porezni dug od 1,25 milijuna kuna.

Pročitajte više