Damir Polančec u sukobu interesa?

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Damir Polančec kao bivši menadžer Podravke iskoristio je opcije na kupnju dionica iz 2001. na kojima sada može zaraditi oko četiri milijuna kuna, prenosi HRT.

Postavlja se pitanje je li se Polančec, inače član Nadzornog odbora Podravke i jedan od ključnih ljudi u daljnjoj privatizaciji koprivničkog prehrambenog giganta, nakon preuzimanja funkcije u Vladi trebao odreći profita koji mu se "smiješi".

Na mjesto potpredsjednika Vlade došao je kao menadžer Podravkine Uprave 2005. godine. Kao i drugi članovi Uprave dobio je menadžerski ugovor koji je uključivao i opcije kupnje dionica, što znači da je u roku od dvije ili tri godine mogao kupiti dionice po tadašnjoj, a ne tržišnoj cijeni.

Potpredsjednik međutim kaže da je to pravo iskoristio samo za 2000. godinu, a sve dionice koje je stekao, njih 2285, upisao je u svoju imovinsku karticu.

Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić pitao je i je li potpredsjednik Vlade iskoristio i opcije za 2001. i 2002. godinu, na što Polančec odgovara da je pokrenuo proceduru korištenja opcijskih prava za te dvije godine, a tek kad "stekne imovinu", kaže, evidentirat će je na imovinskoj kartici.

Polančec bi korištenjem spomenutih opcija mogao kupovati Podravkine dionice po cijeni od 150 kuna kolika im je tih godina bila vrijednost. Iako danas vjeruje da će ih čuvati, teoretski bi ih mogao i prodati po današnjoj cijeni od 490 kuna te bi tako mogao zaraditi, nagađa se, oko četiri milijuna kuna.

HRT prenosi mišljenje potpredsjednika saborskog Odbora za zakonodavstvo Josipa Leke koji smatra da se Polančec ne bi smio koristiti opcijama iz ugovora.

Leko drži da je menadžerski ugovor po sili zakona morao prestati djelovati kada je potpredsjednik Vlade napustio menadžersku poziciju i došao na javnu dužnost. U financijskih pak krugovima, opcijske ugovore i pravo na stjecanje dionica i nakon odlaska menadžera iz tvrtke smatraju uobičajenim načinom nagrađivanja menadžera.

U Hanfi smatraju da Polančec mogućnošću korištenja opcija nije prekršio ni jedan zakon jer Podravka trenutačno nije ni u kakvom procesu preuzimanja. No, ukoliko uskoro dođe do početka Podravkine privatizacije,  Polančec bi kao potpredsjednik Vlade i netko tko je mogao imati povlaštene informacije Hanfi mogao dati odgovor na pitanje kako je i kada trgovao dionicama Podravke.

I.K.

Pročitajte više