"Otvoreno" o "Sunčanom Hvaru": Opasna obećanja Vlade

OVO TREBA zapamtiti za budućnost. I ne treba dati HDZ-u da zaboravi. Naime, danas je u "Otvorenom", pritisnut optužbama za netransparentnost oko "Sunčanog Hvara", kao i na optužbe da se ne radi o Javno-privatnom partnerstvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i "Orco grupe", potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao da Vlada garantira kako "Orco" neće dobiti više od 50% dionica tog društva.

Vladu su za laganje i obmanjivanje optužili i HSP-ov Tonči Tadić i SDP-ov Slavko Linić. Interese grada Hvara "zastupao" je gradonačelnik Pjerino Bebić. Bebić je o cijelom pitanju toliko needuciran, nestručan i nesposoban prosuđivati, da se svaki Hvaranin večeras morao uplašiti kad je vidio njegov nastup. On "vjeruje Vladi da će gradu osigurati 25% dionica" i sva mu se pitanja svode na to je li tih 25% dobro za Hvar. Čovjek je, podsjetimo, po vlastitom priznanju, za cijeli slučaj saznao iz medija.

U emisiji su podsjetili da "Orco" trenutno kontrolira 47% dionica, što znači da mu treba 3% plus jedna dionica da postane većinski vlasnik društva. Grad bi sa svojih 25% onda imao nekakvu mogućnost kontrole, ali ta bi kontrola bila više simbolična, posebno kad se sjetimo ugovora koji je izašao u javnost, a po kojemu "Orco" ima kontrolu nad Upravnim i Nadzornim odborom. Polančec zapravo ne može poreći ništa od ovoga i zato je pribjegao klasičnom rješenju - obećanju. Vlada takoer obećava da će dokapitalizirati "Sunčani Hvar" s 80 milijuna kuna i da će grad dobiti 25% dionica. Ovo su sve Vladina obećanja.

Treba podsjetiti i da je Polančec za 8. siječnja obećao brifing medijima oko cijelog slučaja, ali ga nije održao jer "fizički nije stigao". Obećava ga za 9. siječnja.

Tadić i Linić Vladu optužuju za netransparentnost najviše zato što je o cijeloj stvari šutila dok na nju nije izvršen medijski pritisak, a i zato što još nije objavila ugovor o Sporazumu dioničara. Polančec kaže da ugovor koji je potpisan nije identičan onome objavljenom na internetu, i da u njemu ima nekih izmjena.

Tadić i Linić ne vjeruju Vladi i kažu da se ovdje ne radi o nikakvom javno-privatnom partnestvu, nego o čistoj privatizaciji Hvara.

Uporno se pokušava "educirati javnost" govoreći o modelima javno-privatnog partnerstva, a zapravo su ta "objašnjenja" samo zavaravanje i bacanje magle pred oči. Nitko od zainteresiranih strana nije spomenuo, a stalno govore o Zelenom papiru Europske Komisije, pozivajući se tako na više instance, da niti Europska investicijska banka ni Međunarodni monetarni fond nigdje ne spominju javno-privatno partnerstvo kao model koji se koristi u turizmu.

Kratko i jasno, "Orco" je, usred posvemašnje šutnje Vlade, povećao svoj udio u "Sunčanom Hvaru" s početnih 34 na sadašnjih 47%, sklopljen je ugovor koji unatoč Vladinim smjernicama o javno-privatnom partnerstvu nije još uvijek objavljen, a Vlada se počinje ponašati donekle tranparentno tek nakon medijskog pritiska.

Vlada uopće ne može, niti pokušava objasniti sve neregularnosti oko "Sunčanog Hvara", nego samo daje obećanja. Opasna obećanja, koja treba zapamtiti.  

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara