"Dan bez dima" - jučer 26 posto pušača nije zapalilo cigaretu

PREMA istraživanju agencije Puls provedenom jučer na 600 ispitanika, na prvi nacionalni ´Dan bez dima´ cigaretu nije zapalilo 26 posto pušača, 50 posto ih je pušilo manje nego obično, a 69 posto ispitanika razmišlja o trajnom prestanku pušenja.

´Rezultati pokazuju da je akcija polučila fantastičan uspjeh i da su javnozdravstvene akcije u Hrvatskoj počele davati rezultate´, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Pretvori li se tih 26 posto pušača u broj, onda se vidi da od oko 1,4 milijuna hrvatskih pušača jučer nije pušilo njih 368.000, kazao je direktor Škole narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´ Stipe Orešković.

Iskustva pokazuju da znatan dio njih, nakon što uspije nakratko prekinuti pušenje, ostaje trajno nepušačem, tvrdi Orešković.

Anketa je pokazala kako je 73 posto građana svjesno da ´Dan bez dima´ ima šire značenje i da je to korisna akcija kojoj je cilj borba protiv pušenja.

Orešković je naveo i podatak da je u prošloj godini dežurni telefon Škole nepušenja 0800 200 037 zvalo više od 50.000 građana, a jučer je zabilježeno 120 poziva.

Ministar Vlahušić najavio je za 10. svibnja, kada se obilježava ´Svjetski dan - kretanjem do zdravlja´, početi nova javnozdravstvena akcija ´Živjeti zdravo´ za čiju je provedbu osigurano dva milijuna kuna.

Vlahušić je najavio i pripremu radne verzije Zakona o suzbijanju alkoholizma koja bi se mogla naći u saborskoj proceduri ove godine.

Pročitajte više