Dan borbe protiv prirodnih katastrofa: Možemo li se obraniti?

PRIOPĆENJE Državne uprave za zaštitu i spašavanje povodom Dana borbe protiv prirodnih katastrofa koji se obilježava danas prenosimo u cijelosti:

"Iz godine u godinu prirodne katastrofe su sve češće i sve razornije, ne birajući podneblja, ne mareći za gospodarski razvoj, uništavajući živote i infrastrukturu. Još su nam svježa sjećanja na potrese na Haitiju, Čileu, Kini, Turskoj, Italiji, na snažne oluje u Europi i snježne mećave u SAD-u, na poplave u Brazilu i Pakistanu, na razorne požare u Rusiji, vulkanske erupcije na Islandu. A onda se dogodio Japan, kojeg je pogodio najjači potres u posljednjih 100-tinjak godina, uzrokovavši razoran tsunami te oštećenja nuklearne elektrane. Svijet se digao na noge, aktivirale humanitarne organizacije i službene institucije, pružala se pomoć, dopiralo do unesrećenih. Solidarnost i dostojanstvenost su bile na djelu.

Projekcije povećanja broja ljudi koji će biti izravno pogođeni prirodnim katastrofama u narednim godinama su vrlo zabrinjavajuće (prema podacima Oxfam Internationala oko 375 milijuna ljudi). S pravom se postavlja pitanje - postoji li obrana od katastrofa.

U odgovoru na prijetnje koje katastrofe donose zajednici, svijet se opredijelio za zajedničko djelovanje. Republika Hrvatska, kao dio svjetske zajednice; također je jedna od 22 zemlje Europe (70 u svijetu), koja se priključila stvaranju nacionalne platforme, kao središnjeg foruma s ciljem razmjene informacija, iskustava i mišljenja u smanjenju rizika od katastrofa, usmjeravanja razvoja u svim segmentima društva, uključivanja politike u smanjenje rizika od katastrofa i podizanja svijesti i kulture sigurnog ponašanja prvenstveno kroz edukaciju.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), kao stožerna organizacija sustava zaštite i spašavanja, rukovodi djelovanjem operativnih snaga i koordinira zaštitu i spašavanje na razini zemlje. Stvoren je sustav primjeren potrebama suvremenog društva, koji je spreman uhvatiti se u koštac i odgovoriti na najbolji mogući način svim izazovima koje priroda, a i ljudski faktor, pred nas postavlja.

Republika Hrvatska je, kroz taj sustav, vrlo intenzivno prisutna u svim regionalnim i bilateralnim aktivnostima i institucijama koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa. Kao takav DUZS je prvi sustav potpuno integriran u mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu. Time nam je dostupna pomoć svih članica EU, ali isto tako, u slučaju potrebe, RH može ponuditi pomoć bilo kojoj zemlji u Europi.

Dobro postavljenom koncepcijom sustava zaštite i spašavanja u RH prepoznati smo kao lideri u regiji na području zaštite i spašavanja.

Kao odgovor na sve učestalije prirodne katastrofe koje pogađaju Republiku Hrvatsku, Vlada RH je 2009. godine donijela Procjenu ugroženosti RH, koja je rađena na prijedlog DUZS-a i u suradnji sa svim središnjim tijelima državne uprave. Procjena sadrži posebna poglavlja koja se odnose na prirodne i tehničko-tehnološke nesreće i katastrofe. Kao takva dobra su podloga za izradu procjena ugroženosti, kao i planova zaštite i spašavanja, koje su obvezne izraditi jedinice lokalne i područne samouprave.

Katastrofe se ne mogu izbjeći, ali se mogu umanjiti njihove posljedice. S ciljem jačanja svijesti o postojanju rizika od katastrofa DUZS sustavno provodi edukaciju o zaštiti i spašavanju počevši od najmlađih - djece predškolskog i školskog uzrasta.

Razvidno je da je sustav zaštite i spašavanja bitno napredovao od nedovoljno uvezanog i organiziranog u jedan moderan sustav, koji priprema, planira i rukovodi operativnim snagama te koordinira djelovanjem svih sudionika sustava.

Iako je ostvareno puno toga, pred nama su nove zadaće i novi izazovi.

Da je neumoljiva, priroda je dokazala bezbroj puta. Upravo zbog toga sustav zaštite i spašavanja zahtijeva neprestane prilagodbe, normativna usklađivanja, praćenja međunarodnih trendova, edukacije, usavršavanja i ulaganja u preventivu. Državna uprava za zaštitu i spašavanje  upravo će na tome temeljiti daljnje smjernice i zadaće."

Pročitajte više