Dan grada Slavonskoga Broda - otkriven spomenik poginulim braniteljima

U SLAVONSKOM Brodu danas je u povodu Dana grada otkriven spomenik u znak sjećanja na 399 poginulih branitelja, rad akademskog kipara Ante Brkića.

Uz brodskog gradonačelnika Jozu Metera, u nazočnosti brojnih građana i gostiju grada, otkrili su ga predstavnici obitelji poginulih branitelja. U sklopu obilježavanja Dana grada i blagdana njegova zaštitnika sv. Ivana Nepomuka, koji se slavi 16. svibnja, priređena je i svečanost otvorenja obnovljene zgrade Časničkoga paviljona u brodskoj Tvrđavi, gdje će od sada biti sjedište gradske uprave.

U obnovu i opremanje tog objekta grad je uložio oko devet milijuna kuna. Time je nastavljen i veliki projekt obnove i revitalizacije brodske utvrde, jedinstvenog primjerka vojne fortifikacijske arhitekture 18. stoljeća u Hrvatskoj i spomenika kulture nulte kategorije. Gradonačelnik Meter podsjetio je kako će u reprezentativnom prostoru brodske utvrde uskoro biti otvorena i Galerija Ružić, u kojoj će biti smještena velika donacija kipara Ružića rodnom gradu. Obnova će se nastaviti uređenjem prostora za potrebe Srednje glazbene škole.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća akademski kipar Branko Ružić posmrtno je proglašen počasnim građaninom Slavonskoga Broda. Nagradom za životno djelo - Zlatnom čapljom nagrađen je Tomislav Krpan, inženjer građevine i publicist.

Pročitajte više