Dan poslije srpski mediji o Sanaderu: "Iskrenost ili manevar?"

VIJEST o ostavci Ive Sanadera glavna je vijest i u srpskim medijima. Tako je prva vijest u rubrici Svijet Večernjih novosti koja uz ostalo donosi i detaljnu biografsku karticu premijera u ostavci. Novinari "Večernjih novosti" iznijeli su identične navode kao i hrvatski mediji, ne baveći se previše komentarima. Prenijeli su i stav potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca po kojemu započeti projekti, a među kojima je i povratak Srba u Hrvatsku, neće biti ugroženi. Ipak, Uzelac nije mogao prognozirati, pišu Večernje novosti, hoće li ti projekti eventualno biti usporeni.

Dežulović: Moguće je da je ovo manevar koji će mu otvoriti mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima

B92 je puno opširniji te donosi zanimljiv naslov: "Sanader - iskrenost ili manevar?". U prvi plan stavlja izjave predsjednika Mesića koji "ne krije iznenađenost ostavkom Sanadera, a posebice trenutkom u kojem je ona donesena".

Zanimljivo je i to da je B92 zatražio izjavu Borisa Dežulovića, novinara Globusa i ironičnog kroničara hrvatske politike, koji je rekao: "Moguće je da je ovo manevar koji će mu otvoriti mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima, manevar koji bi onako laički izgledao ovako: `Ja sada ostavljam državu u najgorim problemima u zadnjih deset godina, koje sam stvorio i onda je ostavim Jadranki Kosor koja je potpuna politička marioneta da tu krizu istjera do kraja, i onda se pojavim kao spasitelj`. Ono što je potpuno izvjesno je to da Sanader napušta brod koji tone", rekao je Dežulović za B92.

Portal prenosi i izjave Žarka Puhovskog te Nenada Zakošeka, zatim agencije Blumberg te Wall Street Journala koji su jedinstveni u ocjeni da je Sanader napustio državu u iznimno teškoj ekonomskoj situaciji.

A. Ajdarić
Foto: Boris Kovačev/Cropix

Pročitajte više