Dan Splita i Županije te obljetnica razbijanja vojno-pomorske blokade

POLAGANJEM vijenca u more ispred Gradske luke u Splitu danas je u povodu Dana obrane grada Splita i Županije splitskodalmatinske te pobjede nad tadašnjom Jugoslavenskom ratnom mornaricom (JRM) i 13. obljetnice razbijanja vojnopomorske blokade Jadrana odana počast svim pomorcima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM), poginulima za slobodu Hrvatske.

U organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a, vijenac je s raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir" u more bacila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Istaknula je kako je "polaganje vijenca samo simboličan čin naše zajedničke borbe protiv zaborava".

"Svojim sudjelovanjem u manifestacijama sjećanja na slavne dane i na hrvatske branitelje koji su dali svoje živote stvaramo ostavštinu za budućnost, jer ako bismo zaboravili sve što se dogodilo u nedavnoj hrvatskoj prošlosti, ne bismo imali ni previše šanse u budućnosti", rekla je ministrica Kosor.

"Upravo zato", dodala je, "što imamo status kandidata i očekujemo početak pregovora s EU-om, sve te ljude ne smijemo zaboraviti, jer da njih nije bilo, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske".

U pratnji splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje, splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića, saborskih zastupnika, predstavnika HRM-a i Udruge dragovoljaca HRM-a, ministrica Kosor bila je zatim nazočna misi zadušnici za poginule i umrle hrvatske branitelje u katedrali svetoga Dujma.

Jugoslavenska ratna mornarica i zrakoplovi JNA 15. studenoga 1991. napali su Split, granatirajući i samo gradsko središte.

U topničkom napadu na gradsku luku, gdje je granatom pogođen trajekt "Vladimir Nazor", tada su poginuli pomorci Jure Kalpić i Dinko Maras.

Granatiranjem splitske gradske jezgre i Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća, u kojemu je ozlijeđeno i 11-ero građana, nanesena su teška oštećenja spomenicima svjetske baštine.

U odgovoru na taj napad, Hrvatska je vojska oborila tri neprijateljska zrakoplova i teško oštetila razarač jugomornarice "Split", s kojega je topnički napadan grad.

Bila je to jedna od prvih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Obranom Splita neprijateljska je mornarica protjerana iz unutarnjih hrvatskih voda, pomorska je blokada na Jadranu probijena, a hrvatski su branitelji uspostavili normalne komunikacije na moru.

Dan obrane Splita i Županije bit će svečano obilježen večeras u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nastupit će operni pjevači Božena Svalina i Ratomir Kliškić, te zbor Srdelice, KUD Jedinstvo, klapa Nevera i HRM-ova klapa Sveti Juraj, a bit će prikazan i film o napadu na Split.

Orkestar HRM-a na rivi je u podne održao svečani koncert, a Splićani u Gradskoj luci mogu do 16 sati razgledati HRM-ovu topovnjaču "Kralj Dmitar Zvonimir".

Pročitajte više