Dan žalosti na Kosovu, stanje mirno, očekuje se dolazak De Hoop Scheffera

NA KOSOVU je u ponedjeljak proglašen dan žalosti zbog žrtava poginulih u prošlotjednim nasilnim sukobima Albanaca i Srba, a u sklopu napora na normalizaciji života i uspostavi reda i mira tijekom dana u Prištinu će stići glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, dok u srijedu u posjet dolazi visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Savez studenata prištinskog sveučilišta pozvao je u ponedjeljak građane Kosova da odaju počast žrtvama posljednjih nereda i od 19 do 20 sati ugase svjetla i upale svijeće.

Tijekom posljednjih 48 sati na Kosovu nisu zbilježeni incidenti i stanje se polako normalizira, dok međunarodni i kosovski predstavnici nastavljaju pozive za poštivanje reda i zakona.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri i premijer Kosova Bajram Rexhepi posjetili su danas srpske obitelji u prištinskom naselju Ulipana, i izjavili da će kosovska vlada pomoći uobnovi vjerskih objekata i kuća uništenih u nasilnim prosvjedima prošloga tjedna. Holkeri i Rexhepi posjetili su i Lipljane, oko 15 kilometara južno od Prištine, selo koje je također teško stradalo u dvodnevnom nasilju prošloga tjedna.

Mirovne snage predvođene NATO-om vrše ophodnju po kosovskim gradovima i mjestima. Policijski sat još je na snazi u mjestima najgorih sukoba poput Mitrovice, Gnjilana, Vitine i Uroševca.

Kontingentu od 17 tisuća pripadnika KFOR-a pridružilo se pojačanje od dvije tisuće novih vojnika koje je NATO poslao iz raznih zemalja kako bi pomogli održavanju mira.

Pročitajte više