Danas inauguracija predsjednika Republike S. Mesića

U NAZOČNOSTI najviših državnih dužnosnika, desetak šefova stranih država, brojnih inozemnih izaslanika te predstavnika međunarodnih integracija i organizacija danas u podne na zagrebačkom Trgu sv. Marka počet će svečanost inauguracije Stjepana Mesića na dužnost predsjednika Republike u drugom mandatu.

Predsjednik Mesić svečano će prisegnuti pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem i sucima toga suda.

Ustavom je predviđeno da Predsjednik pročita tekst prisege po kojemu svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Predsjednik Mesić zatim bi trebao održati inauguracijski govor, a zatim u gradskoj palači Dverce primiti čestitke predstavnika hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te inozemnih državnih izaslanstava.

Na svečanosti inauguracije očekuje se i veći broj građana za koje se pretpostavlja da će doputovati i iz drugih dijelova države i inozemstva.

Ulazak u prostor za građane na Markovu trgu predviđen je iz smjera Ćirilmetodske ulice, gdje će policija pregledavati sve posjetitelje. Policija podsjeća da će biti zabranjeno unošenje kišobrana sa šiljkom i sličnih predmeta kojima bi se nekoga moglo ozlijediti. Također neće biti dopušteno unošenje bilo kakvih vrećica ili ruksaka te transparenata i natpisa uvredljivog sadržaja.

Pročitajte više