Sanader ostaje u Remetincu: Njegova kuća nije etažirana, a Suićeva nema dozvolu

Foto: Krešimir Žanetić, Index

IVO SANADER ostaje u Remetincu! Predstavnik Uskoka Vuk Gjuričić novinarima je kazao kako je jamčevina odbijena te da oni neće davati više izjava po tom pitanju.

Iako su novinari čekali izlazak Sanaderovih odvjetnika i njihove izjave, Sloković i Prodanović su samo pobjegli. Čeka se izjava glasnogovornika suda Devčića.

"Vijeće se rukovodilo činjenicom da se kućom u Kozarčevoj ne bi ispunila svrha jamčevine. Obrana je predložila da se za garanciju da stan u toj zgradi. No, zgrada nije etažirana, a ostatak je blokiran pa je upitna vrijednost zgrade. Suićeva zgrada je odbijena jer ne postoji građevinska ni uporabna dozvola pa je upitna vrijednost i te zgrade.", rekao je Devčić novinarima.

Devčić je rekao da se obrana sada može u roku od tri dana žaliti ili može bilo kada predložiti novu jamčevinu. 

Zanimalo nas je kako je sud ranije prihvatio dio Sanaderove kuće kao jamčevinu. "Istina je da je sud ranije prihvatio jednu trećinu kuće kao jamčevinu, no tada nije bilo specificirano da se nudi dvoetažni stan u zgradi. Taj stan, jer zgrada nije etažirana, ne postoji u zemljišnim knjigama. Nadalje, koliko se sjećam, tada nije bio blokiran ostatak kuće, rekao nam je Krešimir Devčic.

 


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivalo je danas o prijedlogu jamčevine za bivšeg premijera Sanadera, nakon što je njegova obrana nadopunila dokumentaciju.  Na ročište je iz istražnog zatvora došao i Ivo Sanader kojem je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

"U svakom slučaju neovisno o tome kakvo rješenje će biti, dakle, ako prihvati prijedlog obrane onda druga strana, odnosno USKOK, ima pravo žalbe, i obratno", kazao je jučer glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Rok za žalbu je tri dana. O njoj odlučuje Vrhovni sud bez definiranog roka. Tek nakon pravomoćnog rješenja bivši premijer bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Oduzimanje putovnice

Da je sud prihvato jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu bi se provela uknjižba nekretnina, a Sanader bi moroa obećati da neće bježati, nakon čega bi bio iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi ne bi smio napuštati svoje boravište, bila bi  mu oduzeta putovnica i sudu bi se morao javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana Sanader i jedan od njegovih odvjetnika Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Sanader je doveden na stražnji ulaz na sud oko 10,30 sati, a njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Goran Suić došli su na sud pet minuta prije 11 sati.

Tijek događaja pratite na Indexu

Pročitajte više