Danas počinje ispitivanje svjedoka u slučaju Brodosplit

NA SPLISKOM Županijskom sudu danas počinju istražna ročišta u slučajevima tzv. afere Brodosplit, a u kojoj se odnedavna i bivša Uprava splitskog brodogradilišta tereti za kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, odnosno, za sklapanje štetnih ugovora.

Podsjećamo, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je u veljači Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev u slučaju Brodosplit protiv Drage Mačeka, Gorana Vukasovića i Ante Luetića koje se sumnjiči za pranje 6 milijuna dolara koji su u srpnju 2005. iz Brodosplita, preko Cipra i Graza završili u Zagrebu.

Državno odvjetništvo koje je za navedeni trojac zatražilo pritvor u priopćenjima nije navelo imena osumnjičenika.

Državno odvjetništvo smatra kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, po prethodnom dogovoru i s namjerom da za sebe i druge osobe ostvare nepripadnu materijalnu dobit u velikom iznosu na štetu trgovačkog društva Brodosplit.

Oni su od Nadzornih odbora društava Brodograđevna industrija d.d. Split i Brodosplit – Brodogradilište d.o.o., zatražili donošenje Odluke o odobrenju četiri brodograđevna ugovora, i pobočnih pisama broj 2 i 3 i brokerskih ugovora koje su sklopili 15. srpnja 2005. u ime Brodosplit - Brodogradilište d.o.o. kao graditelja i četiri tvrtke s Cipra kao kupaca, time da su neistinito predočili članovima Nadzornih odbora da je ponuda za izgradnju brodova grupacije W. jedina ozbiljna pristigla ponuda, pri tome su svjesno zatajili da su pristigle još dvije i to povoljnije ponude, a također neistinito naveli da su pobočna pisma 2 i 3 uobičajena, iako su znali da se iznosi ugovoreni pobočnim pismom stvarno ne odnose na te troškove, već samo osiguravaju povrat novca iz brodogradilišta na račun kupca koji ga uopće ne namjerava utrošiti u tu svrhu, također neistinito predočili da je uobičajeno financirati troškove kupčeve isporuke, iako su znali da te troškove uvijek snosi kupac, te napose neistinito naveli kako je uobičajeno financirati troškove kupčevog konzultanta, premda te troškove uvijek snosi kupac.

Također, postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika zajedno s još pet osoba počinili kazneno djelo pranja novca kojim su prikrili stvarno porijeklo novca za kojeg su znali da potječe od gore navedenog kaznenog djela.

Općinsko državno odvjetništvo, pak, podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika Uprave Brodosplita Petra Čudine te članova Uprave i direktora sektora Gorana Cvitanića, Milana Senjanovića i Frane Donadinija. Tereti ih se za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora ispod tržišne cijene, čime su Brodosplit oštetili za najmanje 36 milijuna dolara. Pritvor za njih nije zatražen.

Pročitajte više