Danas sastanak Kosor - Jordan o provedbi sporazuma HDZ-a i HASU-a

U VLADI će se danas održati sastanak potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), na kojemu će biti riječi o provedbi postizbornog sporazuma između HDZa i HSUa.

Na sastanku, na kojemu će biti i ministar rada Branko Vukelić, trebali bi dogovoriti kako operacionalizirati sporazum u dijelu koji se odnosi na obveze Vlade prema umirovljenicima u prvih 100 dana, ali i tijekom cijele prve godine mandata, izjavio je Hini predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

U prvih 100 dana trebalo bi izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, kako bi se mirovine ubuduće usklađivale s plaćama, umjesto da se svakih šest mjeseci usklađuju s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života u prethodnih šest mjeseci.

Jordan kaže kako će pri izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju ustrajati na mijenjanju još nekih odredbi koje ne iziskuju materijalna sredstava, primjerice odredbu o sastavu Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Vlada se također obvezala da će u prvih 100 dana sadašnji dodatak od 100 kuna i 6 posto uvrstiti u osnovicu, što znači da će rast mirovina prilikom usklađivanja biti veći nego dosad.

Predstavnici Vlade i HSU-a moraju se dogovoriti i oko osnivanja radne skupine koja će raditi na zakonu o povratu duga umirovljenicima.

Jordan ističe kako su umirovljenici već sastavili svoj tim za izradu prijedloga zakona koji se sastoji od predstavnika stranke, Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika.

Pročitajte više