Danas su uhićeni Bandićev šef Groblja i kći prvog šefa Ustavnog suda. Evo što znamo

Foto: FAH, Davorin Visnjic, Emica Elvedji/PIXSELL

U NOVOJ akciji policije i USKOK-a zbog korupcije u Zagrebu tijekom jutra su uhićeni bivši Bandićev šef Gradskih groblja Patrik Šegota i još četiri osobe, među kojima je i Tamara Šegota, sestra bivšeg šefa Groblja.

Dva kraka koja povezuje poduzetnik koji je prošlog tjedna počinio samoubojstvo

Kako je doznao Index, na brata i sestru Patrika i Tamaru Šegotu odnosi se jedan krak akcije koji se tiče korupcije u Gradskim grobljima, a drugi krak se odnosi na ostalih troje uhićenih, među kojima su, kako je prvi doznao Index, dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Sve ih povezuje poduzetnik Nenad Bukovec koji je prošli četvrtak počinio samoubojstvo na širem području Sesveta. 

Šegota poduzetniku sređivao poslove i kućice, zauzvrat dobio kuću i novac

Bukovec je, sumnjaju istražitelji, imao dogovor sa Šegotom da njegove firme dobiju građevinske poslove koje naručuju Gradska groblja kao podružnica Holdinga. Riječ je o nekoliko Bukovčevih građevinskih firmi koje su dobivale poslove od Gradskih groblja. Dobivale su, doznajemo, razne poslove - čišćenje, građenje, popravljanje, saniranje nakon potresa Krematorija, Markovog polja, Mirogoja i slično.

Drugi dio dogovora bile su četiri kućice za prodaju cvijeća ispred Mirogoja. Bukovac je, sumnja se, dogovarao sa Šegotom da se mjesta za te kućice ispred groblja dodijele firmama iza kojih se zapravo krije on. Za četiri kućice pred Mirogojem javile su se tvrtke koje je, sumnja se, s prijateljima osnovao pokojni poduzetnik, a Šegota se potrudio da baš te firme dobiju kućice.

Kao nagrada za sve ovo Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čiji se uredi u Osijeku danas također pretražuju, sagrađena kuća s bazenom na Krku, a dobio je i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki. Riječ je, kako smo neslužbeno doznali iz pouzdanih izvora, o iznosu od oko 600 tisuća kuna. 

S druge strane, poduzetnik Bukovec je, sumnja se, od poslova koje su njegove firme obavljale u dogovoru s tadašnjim bivšim šefom Gradskih groblja Šegotom uprihodio gotovo tri milijuna kuna. Trebalo se raditi o četiri milijuna, ali Bukovec nije sve uspio naplatiti jer nakon odlaska Šegote službe nisu plaćale račune za koje nije bilo pokrića u dokumentaciji. 

Službenice suda za par tisuća kuna intervenirale u zemljišne knjige, peti uhićeni pao slučajno

Dvije uhićene zaposlenice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama uhićene su pak zbog sumnji da su za nekoliko tisuća kuna, koje im je dao Bukovec, obavljale upise ili ispise u zemljišne knjige. Dakle, intervenirale su u zemljišne knjige u korist poduzetnika Bukovca u zamjenu za novac.

Peti uhićeni je čovjek koji je, kako je doznao Index, slučajno upao u mjere istražitelja. I od njega su, sumnja se, dvije službenice suda uzele mito za intervencije u knjigama. 

Da nije preminuo, Bukovec bi sasvim sigurno bio među uhićenima. 

Sestra Bandićevog šefa Groblja ima niz nekretnina na Jadranu 

Tamara Šegota je vlasnica i direktorica tvrtke Notitia. Provjerili smo poslovanje ove male osječke tvrtke za consulting te otkrili devet nekretnina, od kojih je velik dio kupljen u okolici Dubrovnika, u Župi dubrovačkoj, gdje je danas uhićen Šegota. 

>> Danas je uhićena i sestra Bandićevog šefa Groblja. Ima niz nekretnina na Jadranu

Kako smo istražili, Notitia je osnovana u Osijeku, u lipnju 2017. godine, a registrirana je za consulting usluge. Direktorica i jedina vlasnica tvrtke je Tamara Šegota, a tvrtku je preuzela od Denija Filipova iz Zagreba u svibnju 2018. godine.

Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 36 tisuća kuna, a već prve godine imala je prihod od milijun kuna i dobit od 785.8 tisuća kuna. Tvrtka je s dobiti poslovala sve godine pa je tako 2018. godine imala dobit od 610.6 tisuća kuna, 2019. godine 552.7 tisuća kuna, a 2020. godine imala je dobit od 65.1 tisuću kuna. Nije imala zaposlenih.

No, tvrtka je imala niz nekretnina. Pronašli smo poslovni prostor u Omišlju te oranicu u Omišlju, dvije garaže u Zagrebu te niz zemljišta u okolici Dubrovnika, u Općini Župa dubrovačka, u predjelu Soline.

Zemljišta su kupljena početkom 2018. godine, a tu je i kuća od 284 kvadrata s okućnicom od ukupno 776 kvadrata, također u okolici Dubrovnika, u Solinama, koja je kupljena još 2017. godine. Većina zemljišta nalazi se iznad Jadranske turističke ceste, u predjelu Soline, u Župi dubrovačkoj.

Zanimljivo je i to da se ova tvrtka upisala i na dio nekretnina u vlasništvu tvrtke Prigorac-građenje iz Sesveta, i to zbog osiguranja tražbine od 2 milijuna kuna. Tek za usporedbu, tvrtka Notitia u četiri godine poslovanja imala je najveći prihod od 2 milijuna kuna, i to 2018. godine. Te godine imali su dobit od 264 tisuće kuna.

Prema podacima iz predstečajne nagodbe Prigorac-građenje, Notitia je bila angažirana tijekom 2020. godine za savjetničke usluge vezane uz nabavku gospodarskih vozila te realizaciju bankovnih garancija za poslove ove tvrtke. U toj predstečajnoj nagodbi bilo je čudno što Prigorac-građenje nije dostavilo zatraženu dokumentaciju, odnosno specifikaciju usluga koje su ispostavljene tvrtki Notitia te "ni jedan vjerodostojan dokument kojim se dokazuje da su usluge stvarno izvršene".

Među uhićenima je i kći prvog predsjednika Ustavnog suda

Voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić također je među uhićenima. Končić se do sada nije povezivala s kriminalnim radnjama, a autorica je više knjiga o pravu i brojnih stručnih članaka. Njen otac je bio Jadranko Crnić, prvi predsjednik Ustavnog suda i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Pročitajte više