Današnja USKOK-ova hapšenja nemaju baš nikakve veze s borbom protiv korupcije

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

KAKO doznaje Index, danas je na području Zagreba uhićeno najmanje dvadeset osoba, od kojih se njih osam tereti da su osnovali zločinačko udruženje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi.

>> SAD JE I SLUŽBENO Hrvatska je novo lice korupcije


Nema poveznica prema državnoj i sudbenoj vlasti

Iako je Hina, državna novinska agencija, danas netočno izvijestila kako se radi o antikorupcijskoj akciji, a u kuloarima se govorilo o ljudima koji su povezani s državnom, javnom i sudbenoj vlasti, riječ je ipak o mreži ljudi, čelnicima privatnih tvrtki, koji su između sebe isporučivali fiktivne račune ukupne vrijednosti od oko 50 milijuna kuna.

Osam glavnih organizatora tereti se da je nalazilo osobe iz drugih tvrtki koji su bili spremni poslovati preko fiktivnih računa.

Većina tako pribavljenog novca podizala se u gotovini i podijeljena je između pripadnika organizacije, a dio je vraćen za poslovanje tvrtki koji su sudjelovale u prevari. Akciju su sproveli policija i USKOK, no glavnu ulogu u razotkrivanju imao je tzv. porezni USKOK.

Hrvatska i dalje ostaje "novo lice korupcije"

Podsjetimo kako je antikorupcijska udruga Transparency International u Bruxellesu prošli tjedan objavila da su Hrvatska i Mađarska postale “nova lica korupcije u Europi”. Autori smatraju kako je za porast percepcije korupcije u Hrvatskoj i Mađarskoj kriv udar na civilno društvo i ostale neovisne institucije u te dvije zemlje.

Najčešćim oblikom korupcije smatra se mito, odnosno plaćanje fiksnog iznosa, postotka ugovora ili druge materijalne ili novčane vrijednosti dužnosniku ili djelatniku javne uprave koji je nadležan za sklapanje ugovora od strane države ili na bilo koji način ovlašten za raspodjelu beneficija pravnim i fizičkim osobama.

No, u posljednjoj velikoj "antikorupcijskoj akciji" koja je rezultirala s više od dvadeset uhićenih ne spominje su ni mito, a niti državni i javni službenici.

Pročitajte više