Danci strahuju od terorističkog napada

Tri od četiri Danca strahuju da bi njihova zemlja mogla biti meta terorističkog napada radikalnih islamističkih skupina, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u utorak.

Ispitivanje, koje je provedeno od 8. do 10. srpnja po narudžbi novina Berlingske Tidende, pokazalo je porast broja Danaca koji strahuju od napada u svojoj zemlji u usporedbi sa sličnom anketom provedenom prije manje od godinu dana. Tada je pola ispitanih izjavilo da vjeruje da bi Danska mogla biti napadnuta.

Ovo posljednje ispitivanje pokazalo je da većina, 50 posto, podupire vladinu odluku da aktivno sudjeluje u iračkom ratu, dok je 43 ispitanih protiv toga. Preostalih 7 posto nije se moglo odlučiti.

Danska ima oko 500 vojnika raspoređenih u Iraku i jedna je od zemalja kojoj je nedavno upućena prijetnja u priopćenju postavljenom na islamističkoj web stranici nakon prošlotjednih terorističkih napada u Londonu.

Unatoč strahu od napada, tri od četiri Danca su rekla da vojnici trebaju ostati u Iraku sve dok bude potrebno ili dok se ne odredi datum za njihovo povlačenje.

Ispitivanje je proveo institut Gallup među 1.004 osobe.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više