DANI HRVATSKE KULTURE U PARIZU I IZLOŽBA U BARCELONI

Ministarstvo kulture danas je najavilo dva velika hrvatska projekta Dani hrvatske kulture u Parizu i otvorenje velike izložbe u Barceloni o Augustovu hramu u negdašnjoj rimskoj koloniji Naroni u Vidu kod Metkovića.

Ministar kulture Božo Biškupić na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će se pred francuskom javnosti naći velik dio hrvatske kulture, predstavljen likovnim, glazbenim, kazališnim i filmskim događajima.

Dani hrvatske kulture u Parizu otvorit će se 3. studenoga izložbom djela vodećih suvremenih hrvatskih umjetnika Ivice Šiška, Dalibora Jelavića, Dubravke Babić, Munira Vejzovića, Dimitirija Popovića, Vasilija Josipa Jordana i Vladimira Gašparića Gape.

Umjetnike je odabrao likovni kritičar Stanko Špoljarić, a likovnjacima će se pridružiti i jedan od najboljih hrvatskih konceptualista Slaven Tolj.

Od glazbenih umjetnika uvršteni su Matija Dedić, Lidija Bajuk, Dubrovački gitaristički trio i Tamara Obrovac, vodeća hrvatska jazz-etno glazbenica u pratnji ansambla Transhistria.

U filmskom dijelu najavljeno je prikazivanje filma "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića.

Hrvatsku pisanu riječ predstavit će Dražen Katunarić koji će govoriti o suvremenoj hrvatskoj poeziji i predstaviti zbirku pjesama "Parabola".

Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke gostuje u Parizu predstavom "Sve o Žaklinama" redateljice Magdalene Lupi.

Osim kulturnim događajim Hrvatska će na Danima do 22. studenoga predstaviti i turističku ponudu, istaknuo je.

Ravnatelj splitskoga Arheološkog muzeja Emilio Marin predstavio je hrvatski nastup 4. studenoga u Povijesnom muzeju u Barceloni, gdje će biti otvorena reprezentativna izložba "Božanstveni Augusto - otkriće rimskog hrama u Hrvatskoj".

Voditelj izložbenog projekta i arheoloških iskapanja u Naroni u proteklih desetak godina, Marin, ističe da je središnji dio izložbe skupina od devet mramornih kipova naravne i nadnaravne veličine, što je otprilike polovica kipova iz Augusteuma u Naroni.

Po Marinovim riječima u Naroni je do sada pronađen najveći broj nalaza rimskih careva u svijetu iz prvog stoljeća. Posebna arhelološka vrijednost Augusteuma je i mnoštvo malih nalaza koji su otkriveni na njegovoj lokaciji, pa će osim kipova biti izložena keramika, staklo, kovina i novac.

Osim u Barceloni izložba će biti postavljena iduće godine u Vatikanskim muzejima, a zatim u Zagrebu u Gliptoteci HAZU-a.

Marin je podsjetio na veliko zanimanje za vrijednu arheološku građu na nedavnoj izložbi u Oxfordu.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više