Daniel Hannan u Telegraphu: Zašto bi itko sada želio ući u EU?

NOVINAR i pisac Daniel Hannan te bivši britanski parlamentarac se u blogu na Telegraphovoj stranici zapitao zašto bi danas itko želio ući u Europsku uniju?

Hannan smatra kako Europska unija čini svoje članice siromašnijima, manje demokratskima i slobodnima. "Prema Europskoj komisiji, EU se suočava sa najtežom krizom od 2. svjetskog rata. Zašto bi se itko želio popeti na tako vidljivo nagnuto i oronulo plovilo", napisao je Hannan koji je tijekom vikenda sudjelovao na sastanku u Opatiji koju je organizirao Savez europskih konzervativaca AECR) i reformista te Adriatic Institute.

"Korupcija je sigurno veliki problem u Hrvatskoj"

Hannan kaže kako je jedna od važnih funkcija AECR-a promocija slobodnog tržišta i doktrine suverenosti diljem Europe. Kaže kako političari iz zemalja bivše Jugoslavije smatraju kako su oni koji se protive Europskoj uniji povezani sa komunizmom, ksenofobijom i ratnim zločinima. "Dijelom je naš cilj pokazati da se može biti liberalan i internacionalist, a opet euroskeptik", piše Hannan te dodaje kako je dosta ljudi s kojima je razgovaralo Europsku uniju vidjelo kao "protuotrov" za korupciju.


"Korupcija je sigurno veliki problem u Hrvatskoj: Bivši premijer čeka suđenje za iskorištavanje položaja", piše Hannan i dodaje kako je činjenica da nema zakona protiv pohlepe. "Ono što se može je suziti prostor ili smanjiti šanse za utaju", piše Hannan i dodaje da nepisano političko pravilo kaže da, što je organizacija veća, a vodstvo udaljenije od birača, to će ono gore biti. smatra kako će "hrvatskim prevarantima" nove šanse za prevare dati velika količina novca iz Bruxellesa koji su daleko od kontrole birača.

"Treba očistiti svoje afere"

Smatra kako je rješenje u smanjenju ovlasti države čime će se smanjiti i šanse za krađu i nepotizam. "Neki mudri Hrvati to vide te napominju kako država treba prije očistiti svoje afere nego gledati prema Bruxellesu", piše Hannan i dodaje kako je jedna od tih hrabrih žena suosnivačica Adriatic Institutea Nataša Srdoč, koja vodi "patriotsku kampanju" za slobodna tržišta i čistu vladavinu. "Kada kažem hrabro, ne biram olako riječi: prije nekoliko godina je u eksploziji bombe poginulo dvoje novinara, dok je kćer antikorupcijskog tužitelja ubijena usred bijela dana", piše Hannan.

"Trebaju li se Hrvati priključiti EU? To ovisi o njima. Za razliku od nas, oni će se o tome izjasniti na referendumu", piše Hannan i dodaje kako će nas podržati ako glasamo za ulazak, dok će nam, u slučaju da odbacimo EU, pokušati osigurati najbolje moguće uvjete kao pridruženi član. "Oni trebaju u proces krenuti širom otvorenih očiju. Jednom kada uđu, kao što su na svoju žalost naučili birači iz Engleske, neće im biti lako promijeniti mišljenje".

Pročitajte više