Prvi dečko Bjelovarčanke u Al Qaidi: Ovo me šokiralo!

BJELOVARČANI i Zagrepčani te oni koji su poznavali Irenu Horak, plavokosu djevojku koja je završila u Al Qaidi, šokirani su saznanjem da Irena sada kao Amina uređuje talibanske novine Inspire i dijeli savjete kako sastaviti eksploziv te poginuti za Alaha.

Njezin dečko iz srednje škole u razgovoru za RTL kazao kako ga je saznanje ne samo iznenadilo već i šokiralo. "Jer uvijek si mislim da se to događa negdje drugdje, da Al-Qaide i terorista nema ovdje. Pogotovo jer je Irena iz katoličke obitelji koja je to sigurno nije učila", rekao je.

Danski obavještajac i suradnik CIA-e, dvostruki agent Morten Storm, koji je nedavno otkrio kako je svojedobno jednom od najtraženijih terorističkih vođa Anwaru al-Awlakiju za ženu nabavio Hrvaticu, za Jyllands Posten je ispričao kako je danska obavještajna služba (PET) pokušala kupiti njegovu šutnju nakon što je ranije ove godine prestao raditi za njih.

> Udovica al-Qaidinog vođe Al-Awlakija je lijepa Hrvatica: Danski agent mu za ženu našao plavušu iz Zagreba!



Storm tvrdi da mu je PET ponudila isplatu 1,5 milijuna danskih kruna (oko 260.000 američkih dolara) tijekom perioda od pet godina kad su shvatili da je neke od događaja iz svoje obavještajne karijere odlučio podijeliti s javnošću. Ponudu je, kaže, odbio i to iz razloga što je "PET prekršila brojna obećanja koja su mu dali", uključujući i ono o izdavanju trajne boravišne dozvole za ostanak u Danskoj njegovoj supruzi strankinji.


PET i CIA nikad nisu službeno ni potvrdile ni demantirale je li Storm doista radio za njih. No, čini se da su sve Stormove tvrdnje u medijima istinite, jer se PET do sad nije o njima očitovala, odnosno nisu opovrgli njegove navode.

Podsjetimo, bivši bajker i kriminalac Storm, uvukao se u krugove radikalnih islamista nakon što se kasnih devedesetih "preobratio" na islam i poslao Murad Storm. Storm kaže kako je Musliman bio samo dok je bio na zadatku. Za PET-u i CIA-u je radio šest godina.

Družeći se u Jemenu s radikalnim islamistima zadobio je al-Awlakijevo povjerenje pa ga je jedan od tadašnjih vođa al-Qaide zamolio i da mu nađe neku ljepoticu sa Zapada za suprugu. Storm mu je našao Aminah, lijepu 33-godišnjakinju duge plave kose, koja je u Zagrebu radila s mladim ljudima s invaliditetom, koja je kao preobraćenica na islam bila velika al-Awlakijeva obožavateljica.

Al-Awlaki je ubijen u zračnom napadu u rujnu prošle godine. Storm zasluge za lociranje jednog od najtraženijih ljudi al-Qaide pripisuje upravo sebi. Nakon al-Awlakijeve smrti Aminah je nastavila komunicirati sa Stormom putem šifriranih poruka, nesvjesna da on radi za zapadnjačke obavještajne službe. Tako mu je prije nekoliko mjeseci rekla da radi za al-Qaidin online časopis Inspire te kao je željela postati bombaš samoubojica, ali joj to, kao ženi, nisu dozvolili. Poručila je i kako želi umrijeti na isti način kao njen suprug. Njena točna lokacija danas je nepoznata.

Pročitajte više