Darovnica Svjetske banke od 1,94 milijuna eura za Projekt Jadran

MINISTAR financija Ivan Šuker i Hermann von Gersdorff, rukovoditelj sektora za društvene djelatnosti u ime Ananda K. Seth, direktora Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, potpisali su Ugovor o darovnici u vrijednosti od 1.94 milijuna eura.

Glavni korisnik darovnice je tvrtka Hrvatske vode, dok će Svjetska banka kao upravitelj sredstava darovnice nadgledat će tehničku pomoć kojom će se pružiti podrška Projektu zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, tzv. Projekt Jadran. 

Svrha darovnice je pomoći u provedbi Jadranskog projekta i poboljšati gospodarenje otpadnim vodama, te praćenje učinkovitosti u priobalnom području kroz tehničku pomoć i konzultantske usluge. Sredstvima darovnice financirat će se izrada pripremne dokumentacije (studije utjecaja na okoliš, studije izvodljivosti i sociološke studije) te projektna dokumentacija do razine idejnog rješenja za desetak gradova i općina u Dalmaciji i desetak gradova i općina u Istri i Sjevernom Primorju, uključujući i otoke. 

"Svrha Projekta je osigurati ekološki prihvatljiv gospodarski razvitak, unaprijediti poslovanje komunalnih poduzeća odnosno potaknuti razvoj uslužne djelatnosti prikupljanja, odvodnje, pročišćavanja i ispuštanja komunalnih otpadnih voda u priobalju, te nadzor nad kakvoćom vode" rekao je Šuker.

"Nepostojanje odgovarajućih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u gradovima u Hrvatskoj nepovoljno utječe i na konkurentnost turizma i na nastojanja Hrvatske na pristupu Europskoj uniji. Budući da turizam predstavlja glavni izvor potencijalnog gospodarskog rasta i deviznih prihoda države, poboljšanje kvalitete vode u priobalnom području Hrvatske bit će ključno za rast u turističkom sektoru," rekao je Hermann von Gersdorff, rukovoditelj sektora za društvene djelatnosti.


Svjetska banka i tvrtka Hrvatske vode formalno su započeli Projekt zaštite od onečišćenja voda  u priobalnom području 17. prosinca 2004. Krajnji cilj ovog Projekta u vrijednosti od 80 milijuna eura je poboljšati kakvoću vode u obalnom području Hrvatske u skladu sa standardima zaštite okoliša i Nacionalnim akcijskim planom zaštite okoliša.

Provedba Projekta započela je u Opatiji, Rijeci, Zadru, Sv. Filip Jakovu, Pakoštanima i Biogradu, a također će biti uključeni veliki i mali gradovi koji su važni za razvoj turizma, a koji nemaju vlastita sredstva za ulaganja u infrastrukturu.

U prvoj fazi je otprilike 150.000 stalno nastanjenih osoba u gradovima i općinama koje sudjeluju u Projektu, kao i više od 300.000 sezonskih gostiju - turista u ovoj regiji imalo koristi od poboljšanih usluga gospodarenja vodama i sanitarnih uvjeta.

U Opatiji su već izgrađene tri crpne stanice, a u tijeku su radovi na izgradnji 10 novih crpnih stanica, kao i radovi na nastavku izgradnje kolektorske mreže. Opatija je obalni grad s velikim turističkim potencijalom i jedno od glavnih turističkih odredišta na 25 km dugačkoj Opatijskoj rivijeri duž istočne obale Istre. Počeci turizma u Opatiji sežu u 1844.

U Zadru i u Biogradu su započete aktivnosti na izgradnji podmorskih ispusta. 

Pročitajte više