Daruvar: O stanju u slatkovodnom ribarstvu i štetama u agraru

BUDUĆI da je u Hrvatskoj zapušteno oko 12 tisuća hektara slatkovodnih ribnjaka, proizvodnja ribe četiri puta manja od prijeratne a u vrijeme kad se sve više otvaraju izvozna tržišta proizvede tek pet tisuća tona ribe na godinu, saborski Odbor za poljoprivredu zatražit će od Hrvatskog sabora da obveže Vladu da u roku od 90 dana izradi program razvoja slatkovodnog ribarstva, rečeno je danas na sjednici Odbora u Daruvaru.

Po riječima predsjednika Odbora Drage Krpine od državnog odvjetništva zatražit će se da se što prije postigne nagodba s ribnjačarima, tako da im država isplati štetu zbog toga što su im zaštićene ptice kormorani pojele velik dio uzgoja.

Direktor tvrtke ´Ribnjačarstvo Končanica´ Radomir Holeček upozorio je da država ribnjačarima duguje 165 milijuna kuna zbog šteta od kormorana, a taj se dug povlači već pet godina. Napomenuo je kako su mnogi ribnjačari spremni i na nagodbu s državom, ali da im se što prije isplati dio tog novca.

Ribnjačari su upozorili na četiri skupe vodne naknade koje im opterećuju proizvodnju i do 15 posto, a takve su naknade u konkurenata iz stranih zemalja neznatne. No čelnici Državne uprave za vode istaknuli su kako ribnjačari plaćaju samo dio tih naknada i da im županije mogu smanjiti visinu slijevne vodne naknade.

Upozoreno je i na sve veće štete u poljoprivredi zbog divljači pa mnogi poljoprivrednici prestaju obrađivati zemlju uz lovišta jer teško uspjevaju naplatiti štetu od lovozakupnika. Zbog toga će Odbor zatražiti da se uvede obvezno osiguranje za lovozakupnike kako bi se time isplatila šteta ratarima. Prekomjeran broj divljih svinja koje su i glavne štetočinje, zaključeno je, treba smanjiti, a gdje je moguće, lovišta ograditi.

Kad je riječ o štetama na usjevima nastalim zbog nomadske ispaše, najčešće ovaca, Odbor će Vladi predložiti promjenu Zakona o stočarstvu kako bi se regulirao provoz stada, vlasnicima zemlje nadoknadila šteta te inspekcije utvrdile vlasnike stada koja uništavaju poljoprivredne kulture.

Na sjednici su osim saborskih zastupnika sudjelovali i poljoprivredni proizvođači te čelnici Ministarstva poljoprivrede i Bjelovarsko-bilogorske županije. Na zahtjev nazočnih dogovoreno je da će se na sljedećoj sjednici raspravljati o predloženu ukidanju protugradne zaštite i štetnosti za poljoprivrednike.

Pročitajte više