David Cameron predstavio novu britansku vladu

NOVI britanski premijer David Cameron uselio se na Downing Street 10 te javnosti predstavio koalicijsku vladu koju je sastavio s liberalnim demokratima. Novi premijer, 43-godišnji Cameron, vođu liberalnih demokrata Nicka Clegga imenovao je za potpredsjednika vlade, a u vladi će biti i četvorica Cleggovih stranačkih kolega.

Cameron i Clegg su na prvoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji na Downing Streetu rekli da je cilj njihove koalicije opstati kroz cijeli petogodišnji mandat. "Ovo je vlada koja će trajati", rekao je Cameron.

Takmaci u parlamentu postali kolege u vladi

"Imamo zajedničke nacrte i zajednička rješenja problema s kojima se suočava naša država", rekao je Cameron, a Clegg je dodao kako su dosad oni bili takmaci u parlamentu, a sad su kolege u vladi.

Ministarstvo vanjskih poslova će voditi konzervativac William Hague koji je naglasio svoje uvjerenje da će produkt petodnevnih pregovora biti čvrsta koalicija i stabilna vlada.

Novi ministar financija, također konzervativac, George Osborne je dodao kako je sad pravi trenutak da "Britanija zavrne rukave i počne raditi". Ministarstvo obrane preuzima torijevac Liam Fox. Osim Clegga, u vlasti su i četvorica liberalnodemokratskih ministara, a među njima i ugledni stručnjak za financije Vince Cakle koji će biti ministar gospodarstva, prenosi BBC.

Pročitajte više