Davorko Vidović: Milanović je kriv za raspad SDP-a i što su naše mjesto zauzele strančice s margine

Screenshot: N1

DAVORKO Vidović gostovao je u programu N1 televizije. Govorio je o najavljenoj izradi novog programa stranke.

"SDP je jedina politička stranka koja na svojoj web stranici nema objavljen politički program. Zadnji program sam pisao 1994. - 1995. To je temeljni, osnovni politički program stranke. Što ćemo napraviti ovisi o tome kako ćemo se dogovoriti. Ono što je meni zanimljivo, pitao sam članove koliko ih je pročitalo program, zbog nedostupnosti je bilo jako malo onih koji su pročitali. Što bi svakako trebalo promijeniti jesu dijelovi koji se odnose na sektorske politike, jer se u međuvremenu svijet jako promijenio. Dogodile su se dramatične promjene u tih dvadesetak godina", rekao je Vidović.

Bernardić treba biti uključen u procese u stranci

Na izradi programa trebalo bi raditi više ljudi, a Vidović smatra da bi predsjednik stranke, Davor Bernardić, svakako trebao biti uključen u proces.

"Moje iskustvo je takvo da jedna glava mora imati cjelinu pred sobom. Ja mislim da se predsjednik stranke ne može i ne smije izvući iz takve priče, a tko će od nas to operativno raditi, pretpostavljam da će podloga programa koji imamo sad biti baza , a onda bi se sektorske stranice trebale pregledati. Ovo je platforma, mi detektiramo područja i definiramo ključne ciljeve", kazao je Vidović.


Istaknuo je da je postavljanje ciljeva ozbiljan, zahtjevan i vrlo intelektualno zahtjevan posao.

"Problem Republike Hrvatske je što nemamo ciljeve i živimo u beskoncepcijskom društvu. Imamo parcijalne poglede iz kojih se ne mogu definirati ključni ciljevi. Ciljevi se moraju predstavljati, ali u ovom postojećem političkom programu oni se postavljaju na načelnoj razini. Deset godina nije se ni pričalo o ciljevima, imali smo predsjednika stranke koji je sve znao", rekao je Vidović.

Milanović kriv za osipanje stranke

Rekao je da je i bivši predsjednik stranke, Zoran Milanović, jedan od razloga osipanja SDP-a, jer se nije znalo kakva je SDP stranka.

"Da smo dovoljno dobro radili, ne bi se pojavili pokreti i strančice s margina koje idu i na dio našeg političkog programa. Ne možemo opravdati činjenicu da se u mandatu naše Vlade povećao dug građana. Dnevno trebamo svjedočiti našim politikama da se temeljimo na ovome što građanima nudimo za našu opciju. SDP je alternativa, ali bilo bi dobro da imamo političke stranke i grupacije za koje će se jasno znati na kojim su pozicijama, koje vrijednosti i projekte zagovaraju", rekao je Vidović, istaknuvši da je SDP socijaldemokratska stranka i da takva treba i biti.

Pročitajte više