D&B: Kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a može biti rizično!



BONITETNA kuća Dun&Bradstreet objavila je najnovije izvješće o procjeni rizika u međunarodnom poslovanju, u kojem se tvrdi kako su na samom početku fiskalne godine primjetni vrlo slabi znakovi oporavka hrvatskog gospodarstva.

U izvješću, koje za hrvatsko tržište prenosi domaća bonitetna kuća Bonline, stoji da je Hrvatska zadržala raniji rejting označen sa DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U usporedbi sa ostalim zemljama u regiji, Hrvatska je na drugom mjestu, ispred nje je Slovenija sa ocjenom kreditnog rejtinga DB2c, Mađarska ima rejting DB3d identičan hrvatskom, a iza Hrvatske su Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BIH (DB6a).

Kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a može biti rizično!

Dun&Bradstreet ocjenjuje da se hrvatska Vlada, nakon neuspješnih antirecesijskih mjera, sada koncentrirala na nove fiskalne mjere kako bi privukla strane investitore i poticala potrošnju, a u tome bi trebao pomoći i HBOR s dodatnim financijskim sredstvima.

No stručnjaci D&B-a smatraju da bi takvo kreditiranje moglo biti opasno, jer bi se krediti, osim poduzećima koja su doista pogođena krizom, mogli dodjeljivati i tvrtkama koje su fundamentalno neprofitabilne.

Opisujući potom situaciju u Hrvatskoj, D&B iznosi podatke prema kojima je 23,5 posto ukupnih plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo više od 30 dana od ugovorenih rokova, 65 posto plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8.9 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. Narednih 2,2 posto plaćanja kasni više od 120 dana.

Negativna posljedica utjecaja krize na potrošače: Pad maloprodaje od 13,9 posto

D&B i dalje preporuča stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom, a zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća.

Ista kuća iznosi procjene prema kojima je Hrvatska tijekom 2009. godine zabilježila pad BDP-a od 5,7 posto i pad industrijske proizvodnje za 9,3 posto. No na početku 2010. godine industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u prva dva mjeseca, a domaća i strana potražnja su slabe. Domaća poduzeća nisu sklona gomilanju zaliha zbog nesigurne situacije na tržištu, potrošači smanjuju potrošnju u strahu od gubitka posla, a sve je to dovelo do pada maloprodaje od 13,9 posto, završava svoje izvješće Dun&Bradstreet.

Pročitajte više