DC protiv dolaska Draškovića i ostalih čelnika SiCG dok ne promijene stavove o "Oluji"

Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić rekao je danas da ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ne može službeno u Hrvatsku dok ne promijeni stavove o vojnoredarstvenoj akciji "Oluji". L

"Ovih dana se najavljuje da bi na jesen u službene posjete Hrvatskoj trebali doći srbijanski predsjednik Tadić i premijer Koštunica, a DC drži da nakon njihovih stavova o "Oluji" s tim posjetama ne treba žuriti, a da Drašković ne treba dolaziti sve dok veliča četnički pokret, dok principijelno ne osudi sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske i dok se javno ne založi za odgovornost njihovih počinitelja koji i danas žive u Srbiji", rekao je Morić na konferenciji za novinare.

"DC-u je neprihvatljivo da poklonik četničke ideologije, koji se javno klanja liku i djelu Draže Mihajlovića, ikome dijeli ikakve lekcije, a van pameti je da dijeli lekcije o demokraciji i europskim demokratskim standardima", rekao je Morić i dodao da Drašković svoje stavove o "Bljesku" i "Oluji" "temelji na zamjeni teza kojom istovremeno pere svoju savjest i dodvorava se srbijanskoj i europskoj javnosti".

Masovni odlazak Srba Drašković ne naziva pravim imenom - evakuacijom koju je organizirala i provela paradržavna "krajinska" vlast već organiziranim etničkim čišćenjem. Istovremeno, uopće ne spominje niti osuđuje stvarno etničko čišćenje tih prostora koje je ta ista paradržavna vlast, plaćana iz jugoslavenskog proračuna, provela protjerivanjem više od pet stotina tisuća Hrvata i drugih nesrba 1991.

Stavom da se ne može slaviti "Oluju" i ići u EU, Drašković također zamjenjuje teze. Sve članice EU slave svoje pobjede, svoja oslobađanja i uspostavu demokratske vlasti na svom teritoriju, pa to pravo ima i Hrvatska. Međutim, ne može se slaviti četnički pokret, javno veličati djelo Draže Mihajlovića i ići u EU, ustvrdio je Morić.

Podsjetio je da je hrvatska politička i opća javnost osudila zločine koji su se dogodili nakon "Oluje".

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više