DC: Račan i Mesić znaju zašto je POA 2003. nadzirala novinare

DEMOKRATSKI centar u današnjem priopćenju navodi da su predsjednik Stjepan Mesić i tadašnji premijer Ivica Račan znali zašto je POA 2003. i 2004., za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka nadzirala novinare.

DC podsjeća kako su Vijećem nacionalne sigurnosti tada kao i danas, supredsjedali premijer i Predsjednik Republike koji su i supotpisali Turekovo imenovanje te da te činjenice obvezuju Mesića i tadašnjeg premijera Račana da se javno odrede prema toj aferi.

Primjećuju da je prije nedavnih predsjedničkih izbora, predsjednik Mesić s pravom i razlogom odlučno branio ljudska prava Helene Puljiz od postupaka POA-e, i smatraju da je s jednakim načinom sada potrebno braniti ljudska prava i profesionalne slobode novinara koje je POA nadzirala 2003.

DC je stoga pozvao predsjednika Mesića i premijera Sanadera da sazovu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, od kojega su zatražili da obavi stručni nadzor, i utvrdi kako i zašto je POA za Turekova mandata nadzirala novinare i koga je o tome izvještavala.

U DC-u su uvjereni da je reakcija Vijeća nacionalne sigurnosti potrebna i zbog činjenice da je POA-ina prezentacija o nadziranju tih novinara organizirana u Uredu Predsjednika Republike.

U svom razjašnjavanju afere mediji su usredotočeni na bivšeg ravnatelja POA-e Tureka koji se brani tvrdnjom da je sve radio u skladu sa zakonom, navodi se u priopćenju DC-a i dodaje da je to važno razjasniti, ali nije dovoljno.

Za razvoj demokratskog i građanskog društva nužno je utvrditi i političku odgovornost, smatraju u DC-u.

Petero hrvatskih novinara jučer je uputilo pisani zahtjev Hrvatskom novinarskom društvu (HND), saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, od kojih su zatražili da istraže navode iz tjednika "Globus" da ih je POA za mandata ravnatelja Franje Tureka tijekom 2003. i 2004. prisluškivala.

Pročitajte više