dc za izmjenu zakona o zakupu poslovnog prostora

Čelnici DCa izvijestili su danas da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora i njegovoj prodaji pod posebnim pogodnostima.

Predsjednik zagrebačke organizacije DC-a Slavko Šelendić je, na konferenciji za novinare, kazao da je riječ o prijedlogu koji bi obrtnicima trebao omogućiti produljenje ugovora o zakupu poslovnog prostora bez ponovljenog javnog natječaja.

Pojasnio je da bi, po važećem zakonu, više od 1500 obrtnika u Zagrebu ove godine moralo zatražiti produljenje ugovora o najmu, za što bi Grad morao raspisati javni natječaj.

Šelendić procjenjuje da bi raspisivanje javnog natječaja više od 60 posto zagrebačkih obrtnika prisililo da zatvore obrt.

DC zato predlaže da se zakupnicima poslovnih prostora koji uredno ispunjavaju uvjete iz ugovora o najmu te obveze prema zaposlenima i državi omogući da prostore bez javnog natječaja zadrže u zakupu ili kupe po povoljnijim uvjetima.

Ista mogućnost bi se, po prijedlogu DC-a, dala i strankama i nevladinim udrugama.

Šelendić je podsjetio da obrti u Hrvatskoj zapošljavaju više od 300.000 ljudi.

DC-ov saborski zastupnik Mate Brletić podsjetio je da je DC ove zakonske izmjene predložio i prošlom sazivu Sabora, koji o predloženom nikad nije raspravljao. "Vjerujem da će prijedlog sada ugledati svjetlo dana i da će ga novi saziv usvojiti, jer je DC sada dio vladajuće većine", rekao je.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više